Mézes – chilis - narancsos kacsacombok medvehagymás – bazsalikomos krumplipürével

  • 2014.04.15.
  • 9

Mostanában kéthetente meglepem magam egy-egy nagyszerű kacsa vagy libacombból készült étellel:Mézes – chilis kacsacombok édesköménnyel, almával, gombávalNarancsos-rozmaringos kacsacomb pecsenyeleves karfiolpürévelFokhagymás-kakukkfüves ropós kacsacomb vele sült almával – sous videOmlós-ropogós libacomb szalonnás májával, édesköménnyel, barackkal, sült fokhagymás krumplipürévelMandarinos-fűszeres olívaolajban pácolt ropogós libacomb libaaprólékos paellával/ludaskásávalEgyre bátrabban nyúlok a fűszerezéshez, bár maga a kacsa és libahús is olyan ízletes, hogy érdemes inkább csak arra szorítkozni, hogy kiemeljük és kiegészítsük eme felséges alapanyagok eredeti ízét, minthogy elnyomnánk azt.A múltkori mézes – chilis fűszerezést azért egészítettem ki naranccsal, mert a narancs nem csak friss, gyümölcsös ízt kölcsönöz az ételnek, hanem puhítja a rostokat, így még porhanyósabb textúrát eredményez a komótos sütés mellett.Hozzávalók 2-3 adaghoz:4 pecsenye kacsacomb 1 teáskanál morzsolt koriander1 evőkanál Maldon sóvirágfrissen őrölt bors8 gerezd fokhagyma1 nagy narancs – félbevágva, az egyik fele cikkekre vágva1,5 dl száraz fehérbor1 evőkanál akácméz1 piros chili kimagozva, finomra vágva2 adag francia krumplipüré medvehagymás fűszervajjalLibazsírral (lehet kacsazsír is, nekem most libazsírom van készleten) kikent cseréptálba fektettem a fűszerezett combokat és 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre. Kivettem a sütőből, felöntöttem a fehérborral, ráfacsartam a fél narancs levét, mellédobtam a fokhagyma gerezdeket és a narancs cikkeket és 130 C fokra mérsékelt sütőben 1,5 órán át pároltam. 15 percenként meglocsoltam a szaftjával.
Közben felmelegítettem a mézet és elkevertem a chilivel, hogy a méz átvegye a chili ízét, mire felhasználom.Az 1,5 óra eltelte után megcsorgattam a chilis mézzel a kacsacombokat, 190 C fokra emeltem a hőt és 15-20 perc alatt illatosra, ropogósra sütöttem a combokat. Ekkor már nem locsolgattam a combokat, hogy a máz szépen bevonja őket.Közben elkészítettem a francia krumplipürét, de a nem a tejszínben olvasztottam fel a medvehagymás –bazsalikomos fűszervajat, hanem először a fűszervajjal kevertem el a forró, összetört krumplit, majd a fűszeres tejszínnel kikevertem.
Ronda dolog ilyet nyilvánosan kimondani, de zseniális ebédet készítettem! A méz, a chili, a narancs, a