Medvehagymás – bazsalikomos fürjtojás krémmel töltött ízletes kucsmagomba tejszínes – paprikás mártásban

  • 2014.04.05.
  • 7

Keresem egy családi recept ízvilágát, mely olyan mélyen ül az ízlelőbimbóimban, hogy több évtized távlatában sem kopott meg. Szerencsés gyermek voltam, mert nagyszerű szakácsnők voltak körülöttem, így sosem voltam menzás. Az átkosban is asztalunkra került töltött kucsmagomba, hiszen a természet eme „flancos” ajándékát, még a „rendszer” sem tudta kiiktatni. Sajnos a recept nem maradt fenn, amikor rákérdeztem, Édesanyám próbált segíteni a megfejtésben. Apai nagymamám nővére készítette mindig kucsmagomba szezonban, de ez egészen kisgyermekkoromra tehető. Ami biztos, hogy tojásos – zöldfűszeres töltelék volt benne és selymes, krémes, paprikás mártásban lubickoltak a töltött kucsmagombafejek. Mindig vajas krumplipüré volt a körítése.Idővel rájöttem, hogy mivel az eredeti receptet betű szerint el nem készíthetem, elkészítem a családi recept általam ismert sarokpontjai szem előtt tartásával, de immár a saját töltött kucsmagomba receptemet. Nem akarok előreszaladni, de a végeredmény, ha nem is hajszálra pont olyan, mint az a bizonyos töltött kucsmagomba, én mondom, hogy tökéletes! JCsakis erős idegzetűek fogjanak bele ízletes kucsmagomba ételek készítésébe, mert az ízletes kucsmagomba fejek tisztítása nem egyszerű. Az ízletes kucsmagombát imádja a meztelen csiga, és a rovarok, így többször és tökéletesen át kell mosni. Nekem zuhanyos a mosogatófejem, így nem túl erős vízsugárral ötször-hatszor átmostam és hagytam, hogy előbújjanak az esetleges élőlények. Majd levágtam a szárát és belül is többször átmostam, míg meg nem bizonyosodtam a felől, hogy minden „lakó” távozott. Ha friss a gomba és ügyesen fogjuk, zuhanyozzuk, akkor nem teszünk kárt fantasztikusan egyedi külcsínében.
Hozzávalók 2 adaghoz:8-10 közepes – nagyobb fej, tölteni való ízletes kucsmagomba10 db keményre főzött fürjtojás2 db nyers fürjtojás3 szelet medvehagymás – bazsalikomos fűszervaj2 dkg vaj1 fej mogyoróhagyma finomra vágva1 kis csokor petrezselyemzöld finomra vágvaHimalája só, frissen őrölt bors3 mogyoróhagyma finomra vágva1 nagyobb gerezd fokhagyma finomra vágva2 evőkanál vaj1 evőkanál libazsír1 teáskanál fűszerpaprika1 zöldpaprika darabolva½ piros kápia paprika darabolva1 nagyobb szilva koktélparadicsom darabolva1 csokor medvehagyma durvára vágva1 csokor petrezselyemzöld összevágva3-4 evőkanál csirke vagy tyúkhúsleves (vegetáriánusoknak zöldség alaplé)1 dl tejszín1-2 teáskanál nyílgyökér, keményítő vagy liszt a sűrítéshez (én nyílgyökeret használtam kevés vízzel előre elkeverve)2 adag francia krumplipüréElőször a tölteléket készítettem el. A zöldfűszeres fűszervajat felolvasztottam a vajjal és megdinszteltem benne a mogyoróhagymát. Hagytam hűlni.Villával összetörtem a főtt fürjtojásokat, hozzáadtam a vajon dinsztelt hagymát és turmixoltam. Fűszereztem, majd hozzáadtam a nyers fürjtojásokat és a petrezselymet, és betöltöttem nyomózsákba.Ezt követően megtöltöttem vele a gombafejeket.