Teljes kiőrlésű rozsos-tönkölyös cipó kovászolt rozskovásszal

  • 2014.03.18.
  • 2

Amilyen bonyolultnak tűnik a főcím, annyira egyszerűen készült ez a rozsos-tönkölyös kovászos cipó a kenyérliszttel készült kovászolt kovász és a belőle sült fehér kovászos kenyér után. Először mindig a kisebb ellenállás felé kell haladni, ezért tanácsolom mindig, hogy az egyszerűbbel kezdjünk, és szépen, sorban haladjunk az úton, hiszen ezért is hívja a tapasztaltabbakat a köznyelv haladóknak. JIgaz, csak néhány óra eltérés volt a két kenyér között, de ez azt is jelentette, hogy egyes tapasztalatok már két órája megvoltak! JKovászos fehérkenyér kovászolt természetes kovásszal - fázisfotókkalTermészetesen nem 100% teljes kiőrlésű lisztből készült a kenyér, hiszen ahogyan egyik kedvenc nemzetközi pékmesterem, Eric Kayser mondani szokta, ettél már jó kenyeret csak teljes kiőrlésű lisztből? Én sem, úgyhogy vele ebben is egyetértünk.Igazából nem eszünk sok kenyeret, úgyhogy, a teljes kiőrlésű, a rozs vagy a tönkölyliszt is inkább az íze miatt kerül a kenyérbe, mint azért, hogy azzal hitegessem magamat, ha több korpa van a kenyérben, akkor nyakló nélkül ehetem. A rozskovászom néhány nap alatt úgy életre kelt, hogy olyan sűrű volt, mint a zabkása, és olyan erős, mint egy bivaly. Nem is volt kétséges számomra, hogy biztosan kellőképpen megkeleszti a kenyeret. 20 dkg teljes kiőrlésű rozskovászból készítettem elő 1 adag kovászolt kovászt a sütéshez. Ugyanúgy, ahogyan a kenyérliszt kovászból is készítettem:Kovászolt kovász, azaz kovászos öregtészta – ami töredékére csökkenti a kelesztési időtÍgy nézett ki a kovászolt teljes kiőrlésű rozskovász, közvetlenül a „bevetés” előtt:Hozzávalók 1 db kétkilós vagy 2 db egykilós cipóhoz:1 adag - azaz 20 dkg aktív, teljes kiőrlésű rozskovászból
nyert - kovászolt kovász 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt45 dkg kenyérliszt BL 804-4,5 dl víz (most 4 dl vizet használtam, de legközelebb 4,5 dl-t fogok hozzáadni)2 dkg sóA kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A liszteket elkevertem a sóval és hozzáadtam a kovászkeveréket. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és megdagasztottam.
Nagyon kellemes, rugalmas volt a tészta, nekem egy kicsit sűrűnek tűnt, ezért írtam fentebb, hogy legközelebb egy hajszállal több vizet használok.20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam a kenyeret cipóra.Formázás előtt ilyen levegős volt a tészta, amikor megvágtam:Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhával kibéleltem egy méretben megfelelő kelesztőtálat, illesztéssel felfelé a tálba tettem a kenyeret az utolsó kelesztésre.Nem sokára el kezdtem előme