Kovászos svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)- kovászolt kovásszal

  • 2014.03.16.
  • 2

Jó hír, hogy a kovászolt kovász nem csak nálam dolgozik jól. Elképesztően szép küllemű és fantasztikus bélzetű kenyereket sütnek olvasóim, követőim azóta, hogy a kovászolt kovász részleteit közzétettem.

Pedig még igencsak nyers maga a megoldás, a közeljövőben szeretném még többször tesztelni. Különös tekintettel arra, hogyan állíthatunk elő különböző mennyiségű kovászolt kovászt, hiszen eddig csak az alap 1 adag előkészítésén vagyok túl, ezzel a mennyiséggel gazdálkodtam az első sütések során:Kovászolt kovász, azaz kovászos öregtészta – ami töredékére csökkenti a kelesztési időtKovászos fehérkenyér kovászolt természetes kovásszal - fázisfotókkalHihetetlenül örülök annak, hogy ilyen sokan és egyre többen nevelnek kovászt, sütnek kovászos kenyeret, de kérlek Benneteket, hogy ne legyetek türelmetlenek, mert nem szívesen adok olyasmiről tanácsot, amit még nem tökéletesítettem. Igyekszem az újabb tesztekkel és mindig próbálom mielőbb megosztani veletek. J1 adag kovászolt kovászból első körben 1 db 1,3 kg-os fehér kenyeret és 2 db 35-35 dkg-os gyökérkenyeret sütöttem. Most mégis 6 db 33 dkg-os gyökérkenyérre írom a receptet, mert 1 adag kovászolt kovászból ennyit lehet sütni.Hozzávalók 6 db 33 dkg-os gyökérkenyérhez:1 adag - azaz 20 dkg aktív kovászból nyert - kovászolt kovász 75 dkg kenyérliszt3,5-4 dl víz (most 4 dl vizet használtam, de legközelebb csak 3,5 dl-t fogok hozzáadni)2 dkg sóA kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A lisztet elkevertem a sóval és hozzáadtam a kovászkeveréket. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és megdagasztottam. Nagyon kellemes, rugalmas volt a tészta, nekem egy kicsit hígnak tűnt, ezért írtam fentebb, hogy legközelebb egy hajszállal kevesebb vizet használok.20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam a gyökérkenyereket. Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhába burkoltam és kettesével jénai tálba tettem a gyökérkenyereket az utolsó kelesztésre.Nem sokára elkezdtem előmelegíteni 280 C fokra a sütőt a fedeles tepsimmel együtt, amiben sütni akartam a gyökérkenyeret. A sütő aljába pástétom formában vizet tettem. Amikor eltelt 1 óra a formázás után, kivettem a forró fedeles tepsit a sütőből, a tepsire helyeztem a gyökérkenyereket és alaposan megspricceltem hideg vízzel. A tepsi fedelét is, majd a tepsire borítottam és betoltam a forró sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 260 C fokra és 40 percig így sütöttem a gyökérkenyereket. Levettem a hőt 200 C fokra és még 10 percig, lefedve sütöttem őket. Meg kell, mondjam, hogy imádom az összes eddigi gyökérkenyeret, melyeket eddig sütöttem, de talán ezek lettek a legszebbek, legszabályosabbak, már, ha egy gyökérkenyér lehet szabályos … J