Klasszikus-rusztikus töltött dagadó vele sült almával, gombával

  • 2014.02.15.
  • 2

Nem számoltam meg, hányféle töltött dagadót mutattam már be, de igen színes a választék! JAmolyan klasszikust, szerintem még nem. Itt volt már az ideje. Rusztikusra hangoltam formailag, olyan jó kis falusi gombás-májas töltött dagadó sült ki belőle. Szeretem zöldségekkel, almával együtt sütni, hiszen így szinte már más köret nem is kívánkozik mellé. A „belesebbeknek” házi kenyérrel vagy krumplipürével ajánlom. Ugyanis mi melegen fogyasztjuk el a dandárját.
Hidegen pedig valamilyen majonézes salátát keverek mellé, vagy marad a friss, kovászos házi kenyér … JHozzávalók :1,5 kg dagadó felszúrva6 gerezd fokhagyma1 fej lilahagyma1 savanykás alma4-5 nagy barna csiperke1 ág rozmaring2 kis csokor kakukkfű2 dl száraz fehérbor (most tokaji furmint)frissen őrölt vegyes borsA töltelékhez:20 dkg csirkemáj durvára vágva30 dkg barna csiperke durvára vágva½ fej olasz édes hagyma 1 gerezd fokhagyma1 csokor friss kakukkfű1 ág rozmaring1 csokor petrezselyemzöld3 dkg vaj3 db keményre főzött tyúktojás2 nyers tojás szétválasztvafrissen őrölt szerecsendió és vegyes bors1 teáskanál morzsolt majoránnafrissen őrölt Maldon sóA dagadót sóztam, borsoztam.Megtisztítottam a gombákat és a májat és rusztikusra daraboltam a hagymával egyetemben, tehát nem túl kicsire és nem is túl nagyra. A vajban megdinszteltem először a kakukkfű csokrot, majd hozzáadtam a hagymát és üvegesre sütöttem. Elkevertem az átnyomott fokhagymával, majd rádobtam a gombát és addig sütöttem, míg zsírjára nem pirult. Hozzáadtam a májat is, és úgy 1 percig sütöttem, míg ki nem világosodott. Ekkor sóztam és fűszereztem, hozzáadtam az összevágott rozmaring leveleket és petrezselyemzöldet.Hagytam hűlni a tölteléket és a tojásvágóval két irányból is – rusztikusra – összevágott kemény tojásokat elkevertem a tojássárgájával, majd a felvert tojásfehérjével. Beletöltöttem a pácolt dagadóba és bevarrtam a végét. Mangalicazsírral kikent cserépedénybe helyeztem és 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre. Visszavettem a hőt 150 C fokra, mellé öntöttem a fehérbort és fóliával betakarva 1,5 órán át sütöttem. Közben az almákat kiszúrtam, és a lilahagymával együtt cikkekre vágtam és az egész gombafejekkel és fokhagyma gerezdekkel együtt a dagadó mellé adtam. Volt maradék csirkemáj, ezt baconbe csomagoltam és ezt is a sült mellé rendeztem.Ezt követően 190 C fokon 20 perc alatt arany barnára sütöttem a dagadót, a szalonnás májat, a zöldségeket és az almát.