Vajas nokedli (galuska)

  • 2013.10.06.
  • 8

Egy újabb nagyszerű köret a recepttáramból.
Külön bejegyzésben még nem mutattam be.Amikor azon kezdünk el vitatkozni, hogy a lisztmentes tökfőzelék nem autentikus, mert igenis pirospaprikával, liszttel és tejföllel az igazi, szerintem meddő vita. Még akkor is, ha az én nagymamám is így készítette.Gyermekkoromban a nokedli készítését is úgy tanultam, hogy a tojást annyi liszttel keverjem ki, hogy masszív tésztát kapjak, esetleg pár csöpp vizet lehet hozzá adni és lehet azonnal szaggatni. Néhány éve a nokedlit is másképpen készítem. Könnyebb és selymesebb galuska a végeredmény, a kisfiam legutóbb pedig azt mondta nekem: anya, ez a nokedli mindent visz! Hozzávalók 4 adaghoz:3 tanyasi tojás – ha nincs itthon megfelelő tojásom, akkor inkább más köretet készítek30 dkg finomliszt – vagy 35 dkg rétesliszt7 evőkanál meleg víz7 evőkanál hideg tej½ teáskanál só3 dkg vaj a pirításhoz3 liter víz1 evőkanál sóA tojást alaposan elhabarom kézi habverővel, majd hozzáadom a folyadékokat és a sót. Hozzáadom a lisztet és csomómentesre kikeverem. Fél órán át pihentetem a tésztát, majd szűrőn át, vagy szaggatóval sós, lobogó, forró vízbe szaggatom. Újraforrástól számítva 1-2 percig főzöm, majd leszűröm és átkeverem, hogy lecsöpögjön. Serpenyőben felolvasztom a vajat és a galuskát átpirítom benne. Azonnal tálalom.A kisfiam kedvéért többször is volt nokedli mostanában tanyasi csirkéből készült paprikás csirkével. Legutóbb viszont rendhagyó módon párosítottam a galuskát egy rendkívül finom és mutatás ételhez, mert már elég volt egy kis időre a paprikás csirkéből. Legközelebb ezt az ételt mutatom be.