Forradalmi sajtos rúd

  • 2014.04.18.
  • 3

A következő süteményt is a “szükség” szülte. Gondoltam a lenmagliszt kerüljön sós, hagyományos süteménybe, így készültek ezek a sajtos rudak.Erre szintén igaz, hogy nem tartalmaz sikért, így a liszt bizonyos része helyettesíthető csak lenmagőrleménnyel.De pont elég így, hidd el. És erre is igaz, hogy még finomabb ebben a formában, mint hagyományosan, őrlemény nélkül. Abszolút működik és nem szárad ki másnapra sem.Annyi észrevételem volt a tészta gyúrása során, hogy (valószínűleg a lenmagőrleménytől) sokkal masszívabb, robosztusabb volt a tésztája az egésznek. Először féltem is tőle, hogy ebből a kemény tésztából majd nem lesz finom puha sütikém, de szerencsére tévedtem. Magyarán, nem olyan volt a tészta állaga, mint megszoktam az ilyen finomságoknál. Sőt, ránézésre olyan lett a tészta, mintha korpával készíteném. 2-3 nagy tepsihez:40 dkg finomliszt15 dkg lenmagőrlemény (Batha-Porta)10 dkg reszelt trappista sajt25 dkg zsír vagy margarin (jelenleg az utóbbi)2 csapott teáskanál só3 db tojássárgája2 kis poharas tejföl (280 gr)Tetejére:1 db tojásfehérje15 dkg reszelt trappista sajtlenmagA lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, belegyúrjuk a sajtot és a magőrleményt is, majd a három tojás sárgáját, végül a két pohár tejfölt.Ha nagyon ragadna, lisztezzünk rá picit.Sima tésztává gyúrjuk (dolgozhatunk robotgéppel, de kézzel is nyugodtan.Kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagságúra.Hogy szebben és könnyebben tudjunk dolgozni vele, levágjuk a széleket, hogy egy téglalapot kapjunk. A levágott részeket ezután újra össze fogjuk gyúrni és ugyanígy feldolgozzuk az utolsó szemig.Tetejét tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal és lenmaggal szórjuk.Majd egy éles késsel vagy derelyevágóval kívánt nagyságúra (de semmiképpen  túl vékonyra) szeleteljük a tésztát.Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép barnára sütjük őket.A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni őket, majd egymásra halmozva tálaljuk.Bezacskózva megőrzi frissességét!A kész rudacskák nem csak csábítóan néznek ki, nagyon finomak is!Szerintem….süssétek meg! Ha tetszett, amit láttál, kövess a Facebookon is!