Thai piskótatekercs " tejfölös feketeribizli krémmel

  • 2014.03.26.
  • 0

Thai piskóta. Először a nevére figyeltem fel, majd arra, milyen gusztán néz ki! Nem sokat vacakoltam az elkészítésével.Gondoltam a különleges kabát alá valami különleges belső illik, ezért döntöttem tejfölös krém mellett. Ez nem annyira hagyományos és gyümölcsökkel remekül passzol.Finom is lett, ahogy vártam!Süni majd’ ráugrik a szeletekre. Nem véletlen. Reggel szeleteltem fel és már nincs belőle. Sikeres projekt volt.Piskóta:4 tojás7 dkg liszt7 dkg cukor2,5 dkg olaj2,5 dkg vaj4 dkg tej1 evőkanál citromlé1 csipet sóTöltelék:1 csomag vaníliás pudingpor3 dl tej20 gr tejfölporcukor ízlés szerint2 ek van. cukor2 marék fekete ribizli2 lap zselatinA piskótát készítjük el először.A tejet, margarint, olajat és cukrot egy tálba tesszük vízgőz fölé és kevergetve felolvasztjuk a hozzávalókat. Jó forró legyen.Ezután a tojásokat ketté választjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, majd egyesével belekeverjük a sárgájákat.Bele keverjük folyamatos keverés mellett a citromlevet is és vékony sugárban csurgatva a forró “szirupot” is.A kész masszánk így néz majd ki:Egy 25 x 25 cm-es keretre sütőpapírt applikáltam és ebbe töltöttem a piskótát. Megjegyzem valamivel nagyobba is nyugodtan mehet.170 fokos alsó-felső sütéssel 15-20 perc alatt készre sütjük.A keretből kiszabadítjuk, de papírostul tekerjük fel még melegen és hagyjuk kihűlni.Innentől kezdve bármivel tölthetjük, én egy kis tejfölös-pudingos-gyümölcsös töltelék mellett döntöttem.Ehhez megfőztem a pudingot. A tej 3/4-ét felforraltam a vaníliás cukorral, a maradék egy negyedben elkevertem a port.Amikor forrt, belekevertem a poros tejet, folyamatosan keverve besűrítettem, majd fóliával lefedve hagytam kihűlni.A feketeribizli nekem fagyasztott volt, így egy kis lábasban felmelegítettem némi cukor társaságában.Ezután átpasszíroztam az egészet.A tejfölt elkeverjük porcukorral (attól függ a mennyisége, milyen gyümölcsöt használunk és milyen az ízlésünk), némi vanília aromával, majd a gyümölcs péppel és a pudinggal.A puding darabos maradhat, ekkor átpasszírozzuk még egyszer (ha szükséges).A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk 5-10 percre, majd kinyomjuk belőle a vizet és egy kis tálban pár másodperc alatt megolvasztjuk.Folyamatos keverés közben vékony sugárban a tejfölös alaphoz keverjük és megvárjuk, míg kissé meghúz.A kihűlt piskótát kitekerjük, majd a krémmel megkenjük nem túl vastagon a felületének 3/4-ét. Nem az egészet, mert úgyis tolja a tészta magával a krémet.Feltekerjük, fóliába csomagolva a hűtőben dermesztjük 2-3 órát (én egy éjszakát).Szeletelve, porcukorral szórva tálaljuk.Kb. rétes nagyságú piskóta tekercset kapunk ebből a mennyiségből, ami elég kevés, mert iszonyú finom!A mi piskótánknál kicsit tömörebb, szivacsosabb, kevésbé fojtós.Csatlakozz hozzám a Facebookon is!