Bögrés palacsinták és a híres "Buci Burger”

  • 2014.02.27.
  • 0

Ahogy fényképeztem apum kilépett a bejárati ajtón. Kissé rácsodálkozott, hogy egy tálca valami fölé vagyok kuporodva a járdán és a szememre ragadt egy “kis” tükörreflexes gépezet, de túl is lépett rajta gyorsan. Konkrétan rajtam is átlépett és odébb vonult.Hiába, ilyen ez a gasztro véna. (Mondjuk ez belőle éppen abszolút hiányzik, nem tudom, kitől örököltem!)A lényeg, hogy mostanában nagyon felkapottak a palacsinták bögrés verziói. Azt azért tudni kell, hogy ezek inkább hasonlítanak a piskótához mind elkészítésükben, mind állagukban, mint a hagyományos palacsintához.Viszont finomak, főleg jó sok túróval töltve, úgyhogy érdemes elkészíteni őket!Mindezen felül a hagyományos palacsintát is elkészíthetitek bögrés verzióban, amikor nem kell méregetni (már aki nem szemre dolgozik). Ehhez is leírom a tuti receptemet. Egyél meg, de azonnal!Bögrés palacsinta4 tojás4 evőkanál cukorcsipetnyi só2 bögre tej2 bögre lisztA tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk.A sárgáját  kihabosítjuk a cukorral és a sóval.Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet.Végül a kemény tojásfehérje habját óvatosan beleforgatjuk.Süthetjük is, olajozott palacsintasütőben.Elsimítani nehezebb a tésztát a serpenyőben, de mindenki meg tud vele küzdeni. Vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsinta.Túró töltelék:25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)vanília aromaporcukor ízlés szerint1 citrom reszelt héjakivés habtejszín (nem habbá verve)A túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele.Belekeverjük ízlésünknek megfelelően a porcukrot a citrom vagy narancs héját és a vanília aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen. Ebből a palacsintából is elkészíthetjük az általam régen nagyon szeretett úgynevezett “Buci Burgert”.A töltelékére nem nagyon emlékszem, de a múltkori tortámnál a tejszínhab íze abszolút hozta a régi emlékeket erről a sütiről.Narancsos tejszínhab.Erről annyit kell tudni, hogy miután keményre felvertük a habot, egy jó (nem túl édes) narancs felének vagy akár egészének a levét belefacsarjuk és alaposan elkeverjük.Ezt adagoljuk a palacsintára és ráhajtjuk a tetejét.A legjobb, ha jó sok gyümölcsünk van, nekem most nem volt éppen.Tehetünk rá meggyet, kiwit, narancsot, mandarint, szőlőt, banánt, barackot. Minél színesebb legyen, minél látványosabb. A habot nem kell ennyire túlzásba vinni, a gyümölcsöt annál inkább érdemes.Arra kell még figyelni, hogy ha a gyümölcs szeleteket rárakosgattuk a habra, akkor zselézzük le őket, mert kiszáradnak.Ehhez a zselét így készítsd el:2 gramm zselatint feloldasz 10 gramm vízben, megmelegíted és ecsettel lekened ezzel a langyos zselével egyesével a gyümölcsöket.Tetejét porcukrozhatod.Nem feltétlenül muszáj ehhez ilyen palacsintát sütni, jobb és valószínűleg finomabb is, ha sütőben sütsz piskótát úgy, hogy sütőpapírra kensz a masszából kis karikákat és megsütöd őket. Ekkor arra figyelj, hogy kihűlni már meghajlítva hagyd. Valaminek támaszd neki a lapokat, különben törni fognak.Ez egy nagyon finom, mutatós és nem macerás finomság, én imádtam! Hagyományos palacsinta bögrés változata2 tojáscsipet só2 bögre liszt (színültig)1/4 bögre cukor2 bögre tej1 bögre víz1/4 bögre olajUgyanúgy keverjük össze, mint a hagyományos palacsintát.A tojásokat kikeverjük a cukorral, bele a tej, a csipet só, majd a liszt.Pihentetjük kicsit, majd bele az olaj és a víz.Ezután kisütjük.Ha a gyümölcshab elkészítésének a mikéntje érdekel, kattints a palacsinta nevére, átirányít oda, ahol megtudhatod a “titkot”! Ti hogyan szeretitek a palacsintát?Magában? Kakaósan? Nutellával? Lekvárral? Túróval vagy esetleg Gundel palacsintának töltve? Esetleg palacsintatortát készítenétek belőle? Mindenhogy isteni!Remélem kimerítő volt a palacsintázós poszt, bár tudom, egy kis csúsztatott palacsinta még lecsúszna! Akármelyiket próbáljátok is ki, szeretni fogjátok.Csatlakozzatok hozzám a Facebookon is: