Kastély torta

  • 2014.01.18.
  • 3

Kastély torta szeletIzgalmasan hangzik, nem? Az is és rém egyszerű elkészíteni. De kastély formája sosem lesz.A Kastély torta az, amit a cukrász gyakorlati tanárunk, Györgyi kiejtett a száján és egyöntetűen kérdeztünk rá, hogy:- Amegmi? - Semmi torta, tejszínes.  – Jött a válasz.- Kastély formájú legalább???- Neeeem….- Akkor miért ez a neve?- Ezt senki nem tudja. Értelem a köbön. Semmi kastély forma, snassz, sima tejszín benne…na jó, nem, mert karamellás, de akkor is. Csalódás az egész úgy ahogy van. Nem is készítik sehol. Ennek ellenére én két napon belül kétszer is megcsináltam. Gyakorlaton ezt sütöttem. Csak mivel elszórakoztam az időt és nem gondoltam át a dolgot, ezért nem volt ideje rendesen megdermedni, hogy a gyakorlat végén fel is tudjam normálisan szeletelni. Na, hát ezért megsütöttem itthon is másnap, meg azért, mert vizsgatétel. Gondoltam a lányok majd örülnek neki, hogy kicsit habozhatnak, Petra úgyis megint tortát akart előtte pár nappal.Piskóta:6 tojás12 dkg cukor12 dkg liszt2 dkg kakaóporKrém:20 dkg cukor9 dl tejszínSzóval piskótát készítünk a szokott módon.A kakaót lekeverjük a liszttel, a tojásokat szétválasztjuk.A fehérjét a cukor 1/3-ával kemény habbá verjük, majd a sárgáját a többi cukorral jól kihabosítjuk.A fehérjéből keveset a sárgájához téve jól fellazítjuk, majd óvatosan több részletben hozzákeverjük a fehérje habot a sárgájához.Ezután szitáljuk hozzá a kakaós lisztet és keverjük el óvatosan.Sütőpapírra rajzolunk 22 cm átmérőjű köröket, szám szerint 5 db-ra, mert 5 lapot sütünk.A tésztát ezért értelemszerűen 5 részre osztjuk és a 22 cm-es körnél nagyobb átmérőben kenjük szét.180 fokon sütjük 10-12 percet laponként.Amikor megsült a karikával kivágjuk a körünket, így a széle, ami keményedett valószínűleg leesik és ebből lesz a panír a szélére.Rácsra téve hagyjuk kihűlni a lapokat.A krémhez a cukrot karamellizáljuk, amíg teljesen el nem olvad, majd ha kész, lassan, óvatosan belecsurgatjuk – és közben keverjük – a 2 dl habtejszínt.Addig keverjük és melegítjük, amíg felolvad az összes esetleges darabka.Ezután teljesen kihűtjük.Ha kihűlt, akkor felverjük kemény habbá a maradék 7 dl tejszínt, ebből keveset kivéve a karmellhez teszünk és simára keverjük, lazítjuk vele.Majd ezt belekeverjük a felvert tejszínbe.Megjegyzem érdemes készíteni tejkaramellát és apróra darabolva belekeverni, máris több értelme lesz a krémnek!Ezzel a tejszínnel töltjük alapokat.Ne töltsük vastagon, maximum a lapjaink vastagságának megfelelő mértékben.Körben is krémmel kenjük és hagyunk még a tetejére is, hogy tudjunk belőle gumókat nyomni. Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen.1-2 óra múlva kivesszük és panírozzuk.A tortalapok széleiről leeső darabkákat egy szitán átnyomjuk, finom szemcséket kapunk.A tortát kezünkbe vesszük, alá nyúlunk és így panírozzuk körbe az egészet a finom morzsával.Tetejére nyomjuk a stuffnikat, megszórjuk azokat is kis morzsával, majd karamell díszekkel díszítjük.Ezeket úgy készíthetjük, hogy 10 dkg cukort karamellizálunk és egy szilikon lapot kikészítünk (vagy egy kissé olajozott sütőpapírt, esetleg olajozott teáskanalakat).Amikor a cukor elolvadt levesszük a tűzről és kicsit kevergetve hűtjük. Kanál segítségével csurgatjuk a kívánt mintákat a lapokra. És ha megdermedtek óvatosan leemelve a tortára helyezzük.Nekem a végére be Kittysedett a torta, mert Petrám Kittyket akart rá. Hát ennyi a Kastély torta. Hogy tetszik? Egyébként megkóstolva nem rossz. De javaslom karamella darabkákkal dobjuk fel, megéri! További képeket a Facebookon a Kastély torta című albumban találsz.Ezeket is kedvelnéd:Csokoládés pink tortaCici torta és Foci tortaBarbie torta…életem első ilyen próbálkozásaEsterházy tortaHello Kitty torta és macaron felajánlásom az ovis bálra