Gazdag gyümölcskenyér

  • 2014.01.05.
  • 5

Hozzávalók (32 cm hosszú őzgerinc formához):25 dkg vegyes aszalt/cukrozott gyümölcs8 dkg mazsola1 kisebb citrom leve3 cl rum1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag, 10 g Bourbon vaníliás cukor)4 tojás15 dkg puha margarin (vaj)15 dkg cukor28 dkg liszt1 csomag (12 g) sütőporTetejére: csokimáz (10 dkg étcsokoládé felolvasztva gőz fölött 1-2 evőkanál olajjal)Vagy citrommáz: 15 dkg porcukor1-2 evőkanálnyi finomra reszelt narancshéj1-2 evőkanálnyi narancslé2 kávéskanálnyi margarin/vaj2 kávéskanálnyi tejElkészítés:Az aszalványokat és a cukrozott gyümölcsöt felaprítjuk, megöntözzük a citromlével és a rummal, állni hagyjuk.A tojások fehérjét kemény habbá verjük.A tojások sárgáit a margarinnal, a cukorral és a vaníliapéppel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket, és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is.A masszát vajjal kikent formába simítjuk, és előmelegített, 180 °C-os sütőbe tesszük, közepes bordaállásra. Kb. 1 órát sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a tészta, kivesszük, állni hagyjuk kb. negyed órát, és deszkára borítjuk. Így hagyjuk kihűlni.A citrommázhoz az adalékokat vízgőz felett folyamatosan kevergetve összesűrítjük, és a süteményre öntjük.A recept a Kiskegyed újság 2010/2-es számában jelent meg.Az adalékokat a leírásomban valamennyivel csökkentettem az ott leírtaktól.Nekem elég nagy őzgerinc formám van, 32-33 cm hosszú (úgy tudom a legnagyobb, amely háztartási célokra készül), de az eredetileg megadott mennyiségtől csordultig lett a forma, vettem is le belőle, de még így is kicsorgott sütés közben legnagyobb örömömre. Lehet, hogy jobb hozzá a szögletes gyümölcskenyér forma, bár nem hiszem, az nagyobb lenne űrtartalomra.Amúgy a sütemény finom lett.