Tejfölös pogácsa,- hidegen kelesztett

  • 2013.08.12.
  • 4

Hozzávalók: 40 dkg fehér búzaliszt10 dkg teljes őrlésű rozsliszt15 dkg margarin10 dkg zsír2 tojás sárgája3 dkg élesztő2 dl 20%-os tejföl1-1.5 dl tej (kb.)1 teáskanálnyi cukor1 csapott evőkanálnyi sóElkészítés:Előző este a hozzávalókat összegyúrjuk, közepes keménységű tésztát készítünk belőle.Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető, gyúrható legyen a tészta.Fóliával letakarjuk a tálat, és másnapig a hűtőbe tesszük.A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, feltekerjük, mint a beiglit, két végét egymásra hajtjuk, és kb. másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk.Tetejét késsel megrácsozzuk, kisebb szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat felvert tojásfehérjével (kevés pirospaprikát is tettem bele) megkenjük úgy, hogy ne csorogjon le az oldalukra.Sütőpapírral bélelt, vagy zsiradékkal kikent és liszttel megszórt sütőlapra tesszük a darabokat egymástól kissé távolabbra.Hideg sütőbe tesszük, és pirosra sütjük.Hőlégkeveréses sütőben sült 170 °C-on (alul-felül 190-200 °C ).Természetesen sima fehér liszttel is jó, ha valakit zavar a rozsliszt, - szép barnás pirosra sült, és az íze hasonlított a tepertős pogácsára.Valószínűleg a pogácsa készítésnek nem egy szokványos módja a hidegen kelesztés, és a hajtogatást is nagyon leegyszerűsítettem, de ugyanolyan finom lett, mintha több órát fordítottam volna a kelesztésre, hajtogatásra. Réteges lett a tészta, és kissé el is dőltek a pogácsák, úgy, ahogy illik.Nem először készült nálam így a pogácsa, nagyon elégedett vagyok vele, sok időt takarítok meg ezzel a módszerrel, tudom ajánlani kipróbálásra másoknak is.