Méteres kalács

  • 2012.04.29.
  • 3

Hozzávalók a tésztához:(2 db 28 cm hosszú őzgerinc formához)4 tojás sárgája26 dkg cukor10 evőkanál meleg víz (1,2 dl)7 evőkanál étolaj ( 1,2 dl)26 dkg liszt1 csomag (12 g) sütőpor4 tojás fehérje habja+2 evőkanál kakaópor1 evőkanál meleg víz1 evőkanál étolajKrém:6 dl tej20 dkg porcukor1 csomag (40 g) vanília ízű pudingpor1 csomag (40 g) puncsízű pudingpor3 cl rum25 dkg Ráma margarin / vajCsokimáz:5 evőkanál kakaópor5 evőkanál víz5 evőkanál cukor10 dkg vajvagy: 25-30 dkg tortabevonó étcsokoládé + 4-5 evőkanál étolaj összeolvasztva gőz fölöttElkészítés:A tojások sárgáit fehéredésig kavarjuk a cukorral, majd kis adagonként, egymással váltakozva adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat.Hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások fehérjének keményre vert habját.A tésztát elfelezzük, egyik fele sárga marad, a másik feléhez adjuk a 2 evőkanál kakaóport, az 1 evőkanál meleg vizet, és az 1 evőkanál étolajat.
Ha van két egyforma formánk, szerencsénk van, egyszerre ki tudjuk sütni a két rúd tésztát, ha nincs, először a sárga, majd a barna tészta következik.Sütés előtt gondosan kizsírozzuk a forma redőit, és liszttel meghintjük.Őzgerinc forma helyett hosszúkás szögletes gyümölcskenyér formában is elkészíthető.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, a sütés vége felé célszerű tűpróbát alkalmazni.Sütés után a tészta széleit meglazítjuk a forma mellett, majd a formában hagyjuk 10-15 percig pihenni, csak utána borítjuk ki lisztezett munkafelületre.A tészta kicsit domborúra fog sülni, ezért ezt a részt egyenesítsük le éles késsel úgy, hogy a két rúd egyforma magas legyen megközelítőleg, ha a talpára fordítjuk.Ezután kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk a rudakat.A krémhez a cukor felével kihabosítjuk a margarint.A cukor maradékát és a tejet is elfelezzük, és a pudingokat külön-külön elkészítjük a szokásos módon. Kevergetve hagyjuk kihűlni őket.
A kihabosított margarin egyik feléhez kanalanként a sárga pudingot keverjük, a másik feléhez a puncsosat, ehhez az utóbbihoz a rumot is hozzáadjuk.
A süteményt úgy állítjuk össze, hogy színben váltakozva ragasztgatjuk össze a sárga és barna tésztalapokat, ügyelve a kétféle krém sorrendjére is.Érdemes egy nagyobb tálcán (kb. 45-50 cm hosszú) két rúdban összeállítani a süteményt. Összeállítás után tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen a krém, legjobb előző nap elkészíteni.Tetejét bevonjuk csokimázzal vagy tortabevonó csokoládéval, és amikor megköt a bevonat, kb. 45 fokos szögben szeleteljük fel ferdén.Forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.Nagyon mutatós, rendkívül kiadós és finom vendégváró sütemény.Receptje a 35 évvel ezelőtt kézzel írott receptes füzetemben a legelső oldalakon található. Annak idején meglehetősen népszerű süteménynek számított, minden jeles alkalom, pl. lakodalom, búcsú, egyéb családi esemény nem múlhatott el úgy, hogy ez a készítmény ne lett volna az ünnepi asztalon.Kicsit munkás ugyan, lehet egyszerűsíteni is, ha csak egyféle krémmel készül, úgy is nagyon finom.