Beigli

  • 2011.12.22.
  • 1

Hozzávalók 6 darabhoz, 3 mákos és 3 diós beiglihez:Tészta:90 dkg liszt25 dkg margarin / vagy 20 dkg vaj12.5 dkg zsír10 dkg porcukor1 dkg élesztő2 tojás sárgája1 csapott kávéskanálnyi só1 dl tejszín2 dl hideg víz (kb. amennyit a tészta felvesz)Töltelék hozzávalói (3 db mákoshoz/vagy dióshoz) :40 dkg darált mák/ vagy őrölt dió7 dkg búzadara (vagy zsemlemorzsa)25 dkg kristálycukor2.5 dl vízŐrölt fahéj, reszelt citromhéjTovábbi ízesítésre tetszés szerint: mazsola vagy darabolt aszalt szilva, bármilyen más aszalvány, pl. áfonya, vagy 2-3 evőkanál lekvár, cukrozott narancs,- vagy citromhéjTetejére kenéshez: 1 tojásElkészítés:Először elkészítjük a tölteléket, mivel teljesen hideg állapotban kell megtölteni a tésztát. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük már előre.A mákot/ diót összekeverjük a darával. A cukrot felöntjük vízzel, összeforraljuk, és ráöntjük a töltelékre, majd jól elkeverjük.Amikor kihűl, akkor adjuk hozzá a további ízesítésre szánt adalékot.A lisztbe morzsoljuk az élesztőt (nem kell keleszteni), majd a tészta adalékait a robotgép dagasztó spiráljával összedolgozzuk, és amikor kellőképpen összeáll, kézzel hengert formálunk belőle, és 6 egyenlő részre osztjuk.A tészta inkább keményebb, de nyújtható, tekerhető állagú legyen, mint puha.Ha ragadna a tészta, liszttel javítsunk rajta.Ezek a darabok egyenként 27-30 dkg-ot fognak kitenni kb.A darabokat tenyérnyi nagyságú téglatest alakúra formáljuk, egy sütőpapírral borított tálcára helyezve hűvös helyre tesszük kb. 20 -30 percre.A tésztát úgy kell kinyújtani, hogy nem lisztezzük meg alatta a deszkát, így fényes lesz a kalács felülete.20 x 25 cm-es téglalapra nyújtjuk ki, a tölteléket úgy kenjük rá, hogy a széleinél kihagyunk kb. 1 cm-es szabad helyet. A két végén vissza kell először hajtani a tésztát a töltelékre, és úgy összecsavarni.Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön.A töltelék ugyanolyan súlyú legyen, mint a tészta. Nálam 30 dkg lett egy rúdhoz való tészta, a bele való tölteléket ehhez arányítva állítottam össze 30 dkg-ra.A beiglit ajánlatos a sütés előtti este összeállítani, és másnap reggel kisütni, vagy ha reggel állítjuk össze, este sütjük ki.A beigli összeállítása után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és hűvös helyre tesszük (nem hűtőbe!). Pár óra múlva megszikkad a sütemény tetején a máz, ekkor átkenjük villával felvert tojásfehérjével.Nem szabad meleg helyen tartani, mert túl fog kelni a tészta.Másnap reggel sütés előtt néhány helyen megszurkáljuk az aljáig hurkapálcával vagy hústűvel, így el tud menni belőle a gőz sütés közben, és nem reped meg.Középső bordaálláson, alsó-felső lángon kb. 200 °C –on sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, hőlégkeveréses sütőben 180°C-on.A sütemény Andi leírása alapján készült, kevés eltéréssel.2.5 dkg élesztő helyett én csak 1 dkg-ot tettem bele, elég volt. Tejszín nálam nem került a tésztába, mert nem volt, nem látom, hogy ettől baja esett volna, vízzel pótoltam. Morzsa helyett búzadarát használtam.Megszurkálva nem lett, egyszerűen elfelejtettem, de gyönyörű lett így is a teteje. Valószínű azért nem repedt meg, mert minden beigli-sütő rémálma, hogy megreped a tésztája, engem meg ez semmit nem zavarna. Nálunk akkor is elfogy, ha repedt, akkor is, ha nem, akkor mit izgassam magamat....Köszönöm a receptet!:-)