Habos almás sütemény

  • 2011.11.25.
  • 7

Hozzávalók:Tészta: 4 tojás sárgája14 dkg hideg vaj10 dkg porcukor1 evőkanál citromlé25 dkg liszt1 teáskanál sütőporTöltelék: 1 kg almafahéj és cukor ízlés szerintsárgabarack lekvárTetejére a hab: 6 tojás fehérje25 dkg porcukor1 evőkanál citromlé / vagy ecetElkészítés: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órára a hűtőben pihentetjük. A tisztított, reszelt almát megpároljuk, ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni.A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tepsibe fektetjük ( kb. 23 x 38 cm).Itt megjegyezném, hogy süteményt régebben készítettem el, és nem emlékszem, milyen oknál fogva, de a tésztamasszát úgy egyengettem a tepsi aljába kézzel, mivel a kinyújtás és sodrófával való átemelés nem jött össze. Ettől a sütinek nem lett baja.A tésztát villával megszurkáljuk, 200°C –os sütőben 10 percig sütjük.Kivesszük, megkenjük lekvárral, és egyenletesen rásimítjuk az almás tölteléket is.Visszavesszük a hőmérsékletet 180°C- ra, és további 20 percig sütjük.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és citromlével.A süteményt ismét kivesszük, ráhalmozzuk a habot, és még kb. 10-15 percig sütjük, míg szépen megpirul a teteje.Finom vendégváró, mind elfogyott!A sütemény mákkal is nagyon finom, - ajánlja Chilii.