Nutellával töltött puffancsok

  • 2018.12.12.
  • 9

Aki a nutellát szereti rossz ember nem lehet. Tudom, tele van pálmaolajjal, de mit tehetnék, ha annyira szeretjük a pálmaolajat!? Viccet félretéve azért igenis nagyon nagyon sokan szeretik ezt a mogyorókrémet és valljuk be, eteti magát, nincs mit tenni!
Maga a tészta az úgynevezett égetett tészta. Ne zárd be az ablakot, nem kell tőle megijedni! hidd el, ha eddig nem is sikerült az égetett tésztád, most fog. Végigvezetlek és együtt megsütjük ezeket a cuki kis golyókat!
Eredetileg ezzel a recepttel a TV-ben találkozhattál, Havas Dóra, avagy Lila Füge készíti a Nutella Karácsony című műsorban. Bevallom kicsit kételkedtem abban a receptben, érdemes a videókat is megnézni egy-egy receptre vonatkozóan, mert valószínűleg a videó sokkal több információt tartalmaz, mint a leírt recept. Na nem mintha eddig bármi problémám lett volna az égetett tészta készítésével, hiszen nem egyszer készítettem képviselőfánkot, eclair fánkot vagy éppen az ehhez nagyon hasonló profiterolt….de azért átbújtam a receptet, megnéztem a videót és lám jól tettem, hiszen a sütési információk nem egyeztek.
A megadott tészta mennyiségből Dóra szerint kb 25 golyócska lesz. Nekem jóval több lett, de ez annak köszönhető szerintem, hogy a lehető legkisebbekre szerettem volna készíteni őket, mert tartottam tőle, hogy tele nutellával picit tömény lesz a végeredmény.
10 dkg tej
10 dkg víz
9 dkg vaj
1/2 tk cukor
csipet só
11 dkg liszt
4 tojás (L)
Tölteni: jó sok nutella (kb 37 dkg)
Szóval. Elkészítjük az égetett tésztát. Egy lábasba öntjük a tejet, vizet, felforraljuk.
A lisztet összekeverjük a cukorral, sóval, majd belekeverjük a forró folyadékba. Egy fakanállal addig keverjük, míg csomómentes lesz, elválik az edény falától, összeáll nagyjából egy gombóccá és egy picit le is tapad az edény aljára. Ha az ujjadat gyengén belenyomod, rugalmasnak, puhának, nem ragadósnak kell lennie.
Ezután én át szoktam tenni egy edénybe, hogy a meleg edény fala ne melegítse tovább a tésztát. Egyesével robotgéppel vagy egy kézi habverővel (de lehet egy sima fakanál is) elkeverjük a tojásokat benne. Akkor jó, amikor nem kemény a tészta, de nem is folyós. Picit tartja a formáját, de nem annyira merev, hogy alig tudd nyomni a habzsákból.
Egy sima nagy lyukú csővel ellátott zsákba szedjük és sütőpapírral bélelt tepsire nagyjából 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. Csak függőlegesen tartjuk a zsákot a tepsi fölött kb. 1 centivel és ahogy nyomjuk a tésztát lassan feljebb emeljük a zsákot. Két ujjnyi távolságra lehet nyomkodni a kupacokat. Nekem 2 tepsinyi kis halmom lett.
Ha csúcsosra sikeredik a kupac, vizezett ujjal nyomjuk le.
190 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percet, majd mérsékeljük 160-170 fokra és süssük még 15-20 percig.
Itt jegyzem meg, hogy a sütők közt óriási különbség lehet és van is. Nekem 3 sütőm van, mindegyik másképpen süt pedig kettő totálisan egyforma és egyforma mértékben használom! :O Szóval a lényeg az, hogy ne nyissátok ki a sütő ajtaját legalább 20 percen át. Mint egy piskótánál, mert összeesnek a fánkok. Benézni be tudsz a sütő ajtaján, tehát látni fogod, amikor már nem sercegnek apró vaj buborékok a tésztákon, amikor szép színt kapnak és a repedések is közel vagy teljesen olyan színűre sültek már, mint a tészta nagy felülete. És ha kiemelsz egyet kopog az alja ha megütögeted! Ekkor biztos lehetsz benne, hogy átsült és ha kiveszed se fog összeesni a belül üreges gombóc.
Ha mondjuk úgy látod, hogy míg a tészta nagyon gyorsan pirul, ám a repedések még nyersek, mérsékeld a hőt, a lényeg, hogy teljesen átsüljön. Nekem a 20 perc helyett 30 percig sültek.
Ha kész, hagyjuk őket kihűlni.
Ha nem akarunk egy egész nagy üvegnyi nutellát beletölteni ezekbe a gombócokba, nyugodtan  keverjünk el pár kanál mogyorókrémet egy kis doboz mascarpone-val és pár kanál porcukorral. Úgy is nagyon finom lesz!

Előveszünk egy újabb habzsákot, amibe én fánk töltő csövet tettem, de egy sima kis lyukú díszítőcsővel is simán kivitelezhető a dolog. A lényeg annyi, hogy a csővel ki kell tudjuk lyukasztani a fánkocskák alját.
A nutellára pár másodpercig rámelegítünk mikróban, hogy könnyen nyomható legyen és beletesszük a habzsákba.
Minden fánkocska aljába egy csővel szúrt lyukon át betöltjük a nutellát (tenyerünkben tartva a gombócot érezzük mikor van tele! ), majd tányérra rakosgatjuk őket és olvasztott nutellával megcsorgatjuk őket.
Nagyon finom kis gombócokat kapunk és nem annyira tömény, mint gondoltam.
Ez a finomság toronyba halmozva az ünnepi asztalon is simán megállja a helyét, hiszen mikor máskor, ha nem Karácsonykor lennénk hedonisták!
Jó sütögetést kívánok!
The post Nutellával töltött puffancsok appeared first on Nassolda.