Karácsonyfa habcsók/habkarika

  • 2017.12.11.
  • 1

2 éve talonban van ez a fotó a gépemen…hát most jutottam el odáig, hogy megmutassam, hogyan tudtok a maradék tojásfehérjékből szép ünnepi (és tartós) finomságot varázsolni! Borzalmasan egyszerű, elronthatatlan recept.
Kb. 13 habkarikához vagy nagyjából ugyanennyi karácsonyfához:
2 darab (80 g) tojásfehérje
240 g porcukor
negyed citrom leve
4 g étkezési keményítő
zöld ételfesték
nonparaille


A sütőt 80 fokra előmelegítjük, majd előkészítünk egy sütőpapírral fedett tepsit.
A fehérjét és a porcukrot egy tálban gőz fölé tesszük.
Beletesszük a citrom levét és addig melegítjük folyamatosan kevergetve, míg az ujjunkat beledugva nem csípi azt.
Levesszük a gőzről, beletesszük a keményítőt, majd legmagasabb fordulaton addig verjük a fehérjét, míg nagyon kemény habot nem kapunk.
Csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük a habot, majd a sütőpapíros tepsire karikákat nyomunk.
Karácsonyfa esetén habosítás közben zöld ételfestéket adunk a masszához, majd sima csöves zsákból fenyő formákat nyomunk körkörösen a tepsire.
Akár karika, akár fenyő, sütés előtt megszórhatjuk apró nonparaille cukorral.
Kb 2 óra alatt kiszárítjuk őket a 80 fokos sütőben. Akkor jó, amikor nem pirultak meg, de felválnak a papírról.