Angol szelet

  • 2017.11.22.
  • 4

Csak úgy, mint a dunahullám esetében szalalkális süteményt is akkor készítettem életemben először és egyben eddig utoljára, amikor elkezdtem sütögetni hosszú évekkel ezelőtt.
Vicces volt, ja mégsem. Történt ugyanis, hogy olyan házban laktunk, aminek csak keletre néző ablakai voltak és hogy is mondjam nem lehetett benne huzatot csinálni. Én meg neki álltam szalalkális süteményt sütni, méghozzá ezt a rózsaszín szeletet:Nem akart konkrétan kitávozni a konyhából a gáz, ami sütés közben keletkezett a szalalkáli jóvoltából és eléggé fullasztó volt. Ott, akkor kijelentettem, hogy szalalkálit az életben többet a kezembe nem veszek. Hát ki akart nyírni egy nyomi kis sütemény basszus. Ezt leszámítva viszont egy fantasztikusan finom süteményt kaptam eredményül!
Aztán pár évvel később, hetekkel korábban szembejött ez a recept velem. A szalalkálit olvasva picit elakadt a lélegzetem, de aztán úgy voltam vele, hogy az új házban már bőven tudok huzatot csinálni, kitárom az összes ablakot és essünk neki. Nem is volt semmi gáz. Szó szerint.

Tészta:
4 evőkanál tej
1 dkg szalalkáli
6 tojás
30 dkg porcukor
30 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál kakaópor
1 üvegcse vérnarancs aroma
6 dl tej
2 csomag vanília ízű pudingpor
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
Krém:
6 dl tej
2 csomag vanília ízű pudingpor
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor

Máz:
10-15 dkg étcsokoládé
pici éteolaj
A tojások fehérjét habbá verjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral.
Hozzáadjuk a puha vajat vagy margarint, a tejben feloldott szalalkálit és tovább habosítjuk. Hozzáadjuk a lisztet majd a tojások habját is.
Három részre osztjuk.
Egyiket sárgán hagyjuk, másikba belekeverjük a kakaóport a harmadikba pedig a vérnarancs aromát.
Egyforma méretűre sütjük 180-200°C-on.
Nagyjából 35x 20 cm-es tésztákat sütöttem. A tészta sűrű, el kell kenni a papírral bélelt tepsin.
A krém elkészítéséhez a tejben felfőzzük a pudingot, és kihűtjük.
A porcukrot habosítjuk a vajjal vagy margarinnal.
A két masszát összekeverjük majd a kihűlt lapokat tetszőleges sorrendben megtöltjük.
A csokit felolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat, rácsorgatjuk a süteményre és egyenletesen elsimítjuk.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.

Jó sütögetést!

Forrás: Angol szelet


Címkék

Vanília Szelet