Női szeszély torta

  • 2017.09.26.
  • 7

Van az úgy, hogy az ember komplett családja becsömörlik a tortáktól egy idő után, főleg ha minden egyes nap találkozik vele. Így alakult úgy, hogy idén férj egy kicsike tortát kapott, nem is hagyományosat, hanem egy süteményt torta formában.

Bevallom őszintén sosem szerettem ezt a süteményt. A tojáshab világ életemben taszított. Mostanság viszont mindketten megkedveltük és így maga ez az ízvilág nagyon is csábítóvá vált.
Egy darab 18 cm-es tortához a következő hozzávalók szükségesek.
Tésztához:
4 tojássárgája
5 dkg cukor
12 dkg puha vaj
25 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 citrom reszelt héja
kb 0, 5  dl tej
Töltelék:
12  dkg házi baracklekvár
5 dkg darált dió
Díszítéshez:
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
csipet só


A diót illatosra pirítjuk és összekeverjük a lekvárral.
A lisztet összekeverjük a cukorral és a citromhéjjal, elmorzsoljuk benne a vajat és hozzáöntjük a tejben elmorzsolt élesztőt.
Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd 2 db 18 cm -es tortaformába simítjuk a tésztát. Langyos helyen félóráig pihentetjük, majd előmelegített, 175 fokos sütőben kb.18 percig elősütjük.
Amíg sül a tészta, a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni majd kanalanként hozzáadagoljuk a cukrot és fényes kemény habbá verjük.
Az elősült egyik tésztalapra rákenjük a lekváros-diós keveréket, ráborítjuk a másik lapot és a tetejét vékonyan megkenjük lekvárral.
Elsimítjuk a tetején a tojáshabot vagy egy csillagcsővel ellátott habzsákból nyomjuk rá és visszatoljuk a sütőbe kb. 15-20 percre, de legalább annyi időre amíg a tojáshab egy kicsit megbarnul.


Valahol volt egy szelet kép is, de elkezdtem rendbe rakni a több tízezer fotómat és annak egyelőre az lett az eredménye, hogy nem találok semmit. Nem hiába mondják, hogy a zsenik átlátnak a káoszon! Addig amíg szanaszét voltak mindig tudtam mit hol keressek.
Egy szó, mint száz, ha meglesz a szelet kép majd frissítem a bejegyzést, addig is szívből ajánlom a torta tesztelését!
Jó étvágyat hozz!