Fehércsoki mousse desszertek grátisz tüközmáz recepttel

  • 2017.09.22.
  • 1

Ez pontosan egy olyan süti, amit már nagyon nagyon nagyon régóta szerettem volna kipróbálni. Végre eljutottam oda, hogy megfelelő szilikonformát rendeljek hozzá és volt épp elfekvőben egy adag epres tükörmázam is.
Pont közeledett férj születésnapja is, így kaptam az alkalmon és készítettem pár próba darabot.
Kezdésnek lesütöttem egy lap piskótát. Hagyományosan, nagy tepsin.
De nem szükséges 6 tojásból, jó lesz az 4ből is arányosan csökkentve mindent.
Maga a szilikon formám nagyjából 7 cm átmérőjű és 6 mélyedés van benne. Vettem egy másikat is, azok ilyen henger formájúak, szintén hat mélyedéssel. Most leteszteltem mindkettőt és a félgömb sokkal jobban bejött!
Maga a belseje egy könnyű fehércsoki mousse volt, mindenféle betét nélkül (bár készült egy kis meggy zselé, nem bírtam kivárni, hogy megdermedjen, így kihagytam. :D).
Tehát 150 gramm fehércsokit feldaraboltam, megolvasztottam.
Egy lapzselatint beáztattam hideg vízbe, majd kinyomtam és a meleg csokiban elkevertem.
A 120 ml tejszínt félig felverem, majd belekeverem a zselatinos csokit. Mivel ezt nem gondoltam át rendesen, csomós lett naná. Ezért átpasszíroztam a krémet, majd habzsákból beletöltöttem a félgömbökbe.
Majdnem teli.
Az átmérőjénél kisebb köröket szaggattam ki a piskótából és belenyomtam afféle talpnak a habba.
Majd pár órára betettem a fagyasztóba.
Amikor megdermedt az egész kifordítottam a formákból őket, rácsra tettem, majd előkaptam a kész tükörmázat és kb.40 fokosra melegítettem. Elkevertem óvatosan, hogy ne legyenek benne levegő buborékok, majd leöntöttem vele a kis desszerteket.
Kicsit hagytam dermedni, majd óvatosan alányúltam az alját mandula krokanttal paníroztam. és áthelyeztem őket kis tálcákra.
Hűtőbe tettem fogyasztásig.
Mint mondtam a tükörmáz készen kapható volt, de házilag is könnyedén elkészíthető akár a már megénekelt módon.
DE! Mivel több lett a krémem picikét és volt másik formám is, mindenképpen ki akartam próbálni. A máz viszont kevésnek bizonyult, DEEEEEEEEE volt félig megdermedt meggy zselém.
Adta magát a feketeerdő desszert, igaz a piskótám vaníliás volt, de annyi baj legyen.
Szóval megtöltöttem a fomrákat, de a közepébe készítettem kis mélyedést, amibe a zseléből kanalaztam. Rá ismét kis mousse, majd a piskótalap. Fagyasztó.
Ehhez kakaós tükörmáz dukált, íme ahogy készült:
120 g étcsokoládé
120 g habtejszín
1 ek. akácméz

A tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd az apróra vágott étcsokoládét egyneművé keverjük benne.
Innentől ismét ismerős folyamat jön: rácsra tesszük a kifagyasztott desszerteket és leöntjük a mázzal.
Ennek az aljára apró csokilapokat tettem volna, csak nem volt sajnos, így az simán maradt.
Azért guszták, nem?
Mit mondjak, engem elvarázsoltak azok a piros félgömbök, főleg, hogy az eper magjai is látszódtak benne. Igaz a “gyári” tükörmáz számomra túlzottan édes volt, azért ezek a desszertek így is fenségesek voltak!
Próbáljátok ki!