Sajtos rudacskák

  • 2017.09.21.
  • 4

Valószínűleg a szakmámnak köszönhető, hogy jobban szeretem a sós nasikat, mint az édeset, hiszen minden nap, egész nap édessel vagyok körülvéve. Az ilyen jellegű sósakért vagy a pillekönnyű pogácsákért egyenesen odavagyok!
Tésztához:
150 g vaj
fél tk só
1 tk fűszerpaprika
2 ek tejföl
1 db tojássárgája
15 dkg sajt
25 dkg finomliszt
fél tk sütőpor
Kenéshez, szóráshoz:
1 db tojássárgája
2 ek főzőtejszín
ízlés szerint szezámmag, köménymag, lenmag, mák, nagyszemű só


A vajat elkeverjük a sóval, paprikával, tejföllel, tojássárgájával, majd hozzákeverjük a sajtot.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sajtos-vajhoz adjuk, és sima tésztává dolgozzuk.
Zacskóba csomagoljuk, és kb. egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett munkalapon kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékony rudakra vágjuk akár késsel, akár derelyevágóval.
Megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgával, majd tetszés szerint megszórjuk mákkal, szezámmal, köménnyel és/vagy sóval.
A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Nekem picit pirosabbak lettek a rudacskák, mivel a pirospaprikám nagyon szép élénk színű és talán egy picit jobban meglódult az a kiskanál a kezemben, mint kellett volna!
Mindenesetre nagyon nagyon finom rudacskák sültek ki végeredményül, bátran álljatok neki.
Persze más fajtát is tudok mutatni ám! Íme:
Forradalmi sajtos rúd
Sós stanglik
Sós teasütemény
Sajtos masni
Jó sütögetést kívánok!