Krémek tortába, tortára

  • 2017.03.01.
  • 4

Kettő krémet hoztam Nektek. Mindkettő használható torták betöltésére, de a vaníliás akár cupcakek tetejére is tökéletes választás.Mindkettő krém rendkívül stabil. Mert vajasak. Most sokan felhördülnek és el szeretnének kattintani az oldalról, de annyit mondanék: adjunk nekik egy esélyt.
Mi nem szeretjük a vajas krémeket. A nagyszüleim ellenben nagyon is. Igazából nekik készítettem a napokban tortát és ez a két krém volt benne. Rendben, nem ettünk meg a tortából 2-3 szeletet fejenként, de egyet viszont kellemesen letoltuk és nem bántotta az ízlelő bimbóinkat a sok vaj.
Amellett, hogy egyébként kellemes, nagyon intenzív ízű krémekről van szó, rendkívül strapabírók is, hiszen a vajnak hála remekül megdermednek. Így tökéletesek akár nagyobb emeletes tortákba is.
Málnakrém:
600 gramm fagyasztott málna
160 gr cukor
110 gr tej
80 gr kukoricakeményítő
200 gr vaj
A kiolvasztott málnát levével együtt és a cukorral tegyük fel főni. A keményítőt keverjük el a tejben és amikor a málna elkezd rotyogni, öntsük hozzá.
Kevergetve besűrítjük, majd mikor eltűnt a keményítő íze levesszük a tűzről. Egy tálba tesszük, amit légmentesen folpackkal lezárunk (közvetlenül a krémre tesszük a fóliát) és kihűtjük a krémet.
A szobahőmérsékletű vajat a kihűlt krémhez adjuk és magas fokozaton teljesen egyneművé keverjük a masszát. Kész is, tölthetjük a tortát.
Ez a krém magos. Aki nem szeretné a magokat érezni a felforralt málnát nyugodtan passzírozza át.

Svájci vajkrém:
3 tojásfehérje
100 gr cukor
225 gr szobahőmérsékletű vaj(!)
1/2 rúd vanília magjai
Vízgőz fölött kevergetve felmelegítjük a tojásfehérjéket a cukorral. Akkor jó, amikor a cukor elolvadt. Ha nincs hőmérőnk, hogy tudjuk mikor érte el a keverékünk az 50-60 fokot, akkor beledugjuk az ujjunkat és ha meleg, illetve nem érezzük a kristály darabkákat jó is lesz.
Beleöntjük a masszát a robotgép táljába és kihűlésig habosítjuk.
Nagyon kemény habot kapunk, kicseréljük a habverő fejet a keverő fejre és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a vaníliát.
Nagyon fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen!

A krém először olyan lesz mint ami teljesen szét akar esni, de ne ess kétségbe. Keverje csak tovább a gép, és 1-2 percen belül selymesen lágy lesz.
Hűtőbe téve keményre dermed. Nagyon könnyű és jó vele dolgozni!
Színezve ebből lehet vajkrém virágokat készíteni, ezt a vajkrémet használják a csupaszt tortákhoz is.