Becsokizott kukacok

  • 2015.10.07.
  • 5

Igazából nem tudtam, milyen nevet adjak nekik, de feltétlenül utalni szerettem volna a töltelékükre is, ami ugyan nem csoki, hanem nutella, dehát na. Szóval töltött kukacok, méghozzá kelt tésztából. De nem akármilyenből, mézesből.
20-32 db kukachoz:
20 g élesztő
2 dl tej
10 dkg vaj
1 dl méz
2 tojás
½ teáskanál só
60 dkg liszt
+ kb. 10 dkg olvasztott csoki vagy nutella vagy lekvár, vagy mindegyikből készítesz pár darabot.
A képekért előre elnézést kérek, este készítettem őket és a hiper-szuper tükörreflexes gép nem igazán akart együttműködni!
Szóval. A tejet meglangyítjuk és fél deciben egy kávéskanálnyi cukorral együtt felfuttatjuk az élesztőt.
A többit a tál aljába öntjük.
Beleütjük a tojásokat, jól elkeverjük.
A vajat a mézzel összeolvasztjuk és a tejhez öntjük.
Beleborítjuk a felfutott élesztőt is, majd rászórjuk a lisztet és a sót.
Alaposan kidolgozzuk.
Valószínűleg fog még lisztet felvenni, de csak annyit adjunk hozzá, hogy még picit ragadós maradjon a tészta.
Ezután lefedve hagyjuk kelni 40 percet.
20-32 gombócot készítünk belőle, amit egyesével oválisra nyújtunk enyhén lisztezett felületen.
A 2/3-át megkenjük olvasztott csokival vagy nutellával, a másik 2/3-át (majdnem felét) bevagdossuk és a nutellás felétől feltekerjük.A kukacok két legutolsó csíkjával lezárjuk a két végüket és meghajlítva sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép világos barnára sütjük őket.
Ahogy kihűltek a krémből egy fogpiszkáló segítségével szemeket készítünk a kukacainknak.
Az ilyen típusú tekercseknél szükséges enyhén ragadós tésztával dolgozni. Bár szereti felvenni a lisztet és adagolnád is rendesen, hogy ne ragadjon – mint ahogy azt én is tettem -, ne tedd. Nehezebb lesz tőle a tészta és nem is tartja meg a formáját rendesen, a kukacok sütés közben elkezdhetnek szétnyílni.