Almás-diós pite
- 2016.11.11.
- 2
Van már fent egy almás pite receptem, de annak sem a képével, sem pedig a tésztájával nem vagyok elégedett .
Igy a családom mai desszertjéhez másik
receptet használtam. Nagyon jol kezelhető tészta lett. Szerintem abszolút megfelel minden pite töltelékkel . Gondolok itt túrósra, mákosra de cukor elhagyása után só hozzáadasával akár sós piteként is.Hozzávalók :
Tésztához:
-60 dkg liszt (nálam tönköly )-10 dkg cukot-1 vanilias cukor-1db tojás + 1 a kenéshez-2dl natúr joghurt-25 dkg vaj-1 sütőpor
Töltelékhez:
-1,5 kg alma-10 dkg dió darálva-10 dkg cukor-2 tk fahéjElkészítés:
A liszttel a vajjat elmorzsoljuk. Hozzá
adjuk a többi tésztához
valót, és
gyorsan összeállítjuk. Fóliával letakarva hűtőben
pihentetjük. Amíg a tésztánk kipiheni magát elkészítjük a tölteléket.Az almákat megtisztítjuk, és
nagylyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral, és fahéjjal 4-5 perc alatt összefőzzük.A tésztát ketté vesszük, két lapban kinyújtjuk. Az egyiket sütőpapiros(25x35cm es) tepsibe tesszük .
Megszúrkáljuk villával, jöhet a darált dió, és a töltelék .
Erre ráfektetjük a második lapot, amit megkenünk felvert tojással, és jó alaposan villával megszúrjaljuk, hogy a gőz távozni tudjon.180 fokra előmelegitett sütőben 35 perc alatt szép aranybarnára sütöttem. Ha kihűl kockára vágjuk, és porcukorral hintve kínáljuk.