Kelt rózsa

  • 2013.02.25.
  • 4

Már jó régen kiszemeltem magamnak ezt a formázási módszert, de valahogy ezidáig még nem érkezett el az alkalom, hogy meg is csináljam. De most elkészült. Tanfolyamra járok én is Dávid is ahová én járok szervezett felügyelet alatt van egy csoportban, így megnövekedett az uzsonnás dobozok száma. Igyekszem ezt is változatossá tenni kisebb nagyobb sikerrel. Most ezeket a rózsákat vitte mindenki magával uzsonna gyanánt. Nem régen felfedeztem egy orosz üzletet ahol több magyar élelmiszert is be tudok szerezni, többek között tepertőt és parizert is. Nagyfiamnak nagyon hiányzott már a párizsi így most ő felettébb elégedett ezzel a lehetőséggel. A mostani rózsákba is bele került töltelékként. Sonkás is készült és a párizsis...
Szóval így készült...
60 dkg tönköly lisztet és 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztet robi táljába szórtam, közepébe mélyedést készítettem és belemorzsoltam fél kocka friss élesztőt. Rá szórtam 1 kk cukrot és fél dl langyos tejjel nyakon öntöttem. Hagytam, hogy az élesztő észhez térjen... Fél ek sót szórtam ezután a lisztbe, vigyázva , h az élesztőbe ne kerüljön, mert az megöli azt. ' ek majorannával ízesítettem... További 3 dl tej hozzáadásával kidagasztottam, majd 1 dl étolajat hozzá csurgattam ezzel is alaposan kidolgoztam. Kelesztő tálban kb 1 óra alatt a tésztát a duplájára kelesztettem. Eztán enyhén lisztezett felületre borítottam és megdolgoztam.... Majd kinyújtottam 2-3 mm vastagra. A szalámi nagyságának megfelelő nagyságú korongokat szaggattam a tésztából majd jöhetett a formázás. Egy tésztakorongra rátettem egy szalámi szeletet kissé elcsúsztatva majd a szalámira tésztát ismét szalámit és végül tésztát.Felsodortam kissé meg görgettem hogy össze tapadjanak a rétegek és keresztbe félbe vágtam.Talpával azaz a vágott széllel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
A sütőt ekkor kezdtem el melegíteni, míg felmelegszik épp kipiheni magát a tészta is és én is :-) 180 fokra fűtöttem fel a sütőt és 20-25 percig sütögettem benne a rózsáimat. Rácsra szedve hűtöttem őket, majd bezsebeltem a fiúk dicséretét. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb elkészíten, mint azt az ember gondolná :D Készülők édes változatban is elkészíteni, szerintem hasonló sikere lesz annak is ha nem még nagyobb...