Paradicsomlé - tartósítószer nélkül

  • 2013.08.21.
  • 6

Kiskertünk egyik sztárja
a paradicsom.Ez az egyik növény ami viszonylag sok terem ebben a köves földben is.Így készül
aszalt paradicsom,fűszeres ketchup
és lecsó is télire.Legtöbb viszont sima lé formában kerül a kamrapolcra ,mert télen sok-sok ételhez használok paradicsomlevet és olykor üdítőként is isszuk. Időhiányában pedig
a léből
később is készülhet ketcup.






























Hozzávalók:-paradicsomMennyiséget nem írok,mert szügségtelen.Mindig annyit teszek el amennyi érik.Van ,hogy csak 7-8 liternyi,de van hogy 20-25 liternyi is készül egyszerre.A paradicsomot megmosom,feldarabolom.Van egy kézzel hajtható paszírozóm,ezzel kipasszírozom (na,jó ezt a részt a jobbik felem csinálja:)Ez a szerkezet külön "csöpögteti"
a sűrű húsos levet és külön "kiköpi" a héjat.Kb 1200 ft-os tétel.Így megkapom a
sűrű,héj nélküli paradicsomlevet húsával együtt.Ezt egy nagy edényben felforralom,kb 2 -3percig gyöngyöztetem .Amikor ez kész,leveszem a tűzről,ha van -leszedem a habját-és az elkészített üvegekbe töltöm.Szép sorban rakom is dunsztba őket.1-2 nap alatt hűlnek ki.Az üvegek számától függően vagy pléddel bélelt hűtőtáskába teszem vagy plédből ,paplanból készítek egy sarkot és oda teszem dunsztolódni az üvegeket.