kedvenc köretek és egyebek

  • 2013.11.02.
  • 6

... s a hús is megsült éppen egy istentisztelet ideje alatt (csak ha közel lakunk az imaházhoz, persze!:) éppen csak föl kell melegíteni felét (de melegen is lehet tartani dunsztban), amíg a vendég "megérkezik"...egyszerű tepsis krumpli: a krumplit hajában megfőzöm, megpucolom, karikázom egy tűzálló tálba, fűszerezem ételízesítővel, borssal, majoránnával, s leöntöm besamelmártással. Egy kis reszelt sajt is mehet a tetejére, ha van. Visszatolom a sütőbe, hogy felforrósodjon.
Kedvenc, gyors köret: répát pucolok, felkarikázom. Kis olajon karamellízálok egy kiskanál cukrot, rádobom a répát, két cikk fokhagymát is hozzáadok préselve. Ízesítem még sóval, borssal. Mikor puha, hozzáadok egy borsó és egy kukoricakonzervet (mirelitből is nagyon finom...frissen még jobb, csak nem olyan gyors:). Ezt is előre el lehet készíteni...az ízek még sokkal jobban összeérnek, ha áll egy kicsit.Ez csirkemell...megklopfolom, sózom borsozom, ráhelyezek egy darabka füstölt sajtot s császárszalonnába göngyölöm.
ugyanígy teszek a combokkal is, császárszalonnába göngyölöm, s lesz belőle a nyakkendős csirkecomb.
ez itt pedig a magos csiga, ami jól jön köretnek is, ha nincs elég kenyér, de székelyek is vannak bőven:)

Címkék

Hús Köret