édesen és gyorsan indul a nap az express Croissanttal
- 2012.09.25.
- 2
Ezt
a croissantot azért szeretem, mert este sütésre előkészítem, mikor a gyerekek már alszanak, s reggel miest felkelek, csak kiveszem a tepsit a hűtőből, amíg a gyerekek még alszanak:), s be a hideg sütőbe . Mire jön reggelizni a család, ott a rongyos kifli (ez a magyar
neve:) . Csak
úgy csábít melegen, édesen...Jöhet ilyen dzsem,olyan dzsem vagy csokoládé hozzá. S legalább ilyen édesen indul a nap:)A recept az express croissant receptje alapján készült: 7o dkg
liszttel, 3 deci tejjel, 1-2 tojással, 5 dkg élesztővel, 5 kanál cukorral, csipet sóval kelt tésztát készítek a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programjával ( de lehet gyorsan csak összedagasztani az egészet). 7 adagra osztom. Előveszek a hűtőből egy fagyos vajat vagy margarint (25 dkg).
Kör alakúra kinyújtom (nem vékonyra) az
első tészta adagot s rá reszelek a fagyos vajból egy keveset, rá jön egy másik kinyújtott
tészta megint vaj, míg
a 7 réteg meglesz. Olyan, mint egy torta, amit megint kinyújtok, s átlósan 16 szeletre vágok, s
a végétől kezdve felcsavarom. Lehet tölteléket is tenni bele. Tepsibe teszem, s egy éjjelen át a hűtőben pihenni hagyom. Reggel megkenem tojással, lehet reszelt
sajtot is rá szórni. Hideg sütőbe téve, 180 fokra állítva kb. fél óra alatt kisül a finomság. A croissant készítésének fázisairól Limaránál jó képek vannak, s részletesebb leírás, akinek kell.
A szerzőről
Mutter konyhája