Szülinapi torta

  • 2013.09.08.
  • 4

Születésnapi tortát készítettem
Tortakirálynő Zsuzsa
útmutatása alapján. Csokitortát.
A mennyiségeket a torta nagysága miatt csökkentettem - de most az eredeti mennyiséget adom meg.Piskóta: 5 tojás, 20 dkg cukor, 5 evőkanál víz, 13 dkg liszt, 3 dkg kakaópor, 5 dkg darabolt csokoládéKrém: 3 dl tej, 10 dkg cukor, 3 dkg vaníliás pudingpor, 5 evőkanál rum, 20 dkg étcsokoládé, 25 dkg vajDíszítés: 5 dkg gőz felett megolvasztva egy csepp olajjalPiskóta: A tojásokat szétválasztom; a fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverem majd hozzáadom a kakaópor és liszt egyvelegét és a fehérjehabot. Kikent és lisztezett tortaformában tűpróbáig sütöm. (24 cm - 180 fok - 35/40 perc)Tejből, cukorból és pudingporból sűrű krémet főzünk, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a rumot (én a gyerekek miatt aromát). Miután kihűlt, habosra keverem a szoba-hőmérsékletű vajjal.
A krém eléggé folyós, ezért rövid időre hűtőszekrénybe tettem.A piskótát félbe vágtam, majd megtöltöttem a krémmel, behűtöttem.Az olvasztott csokoládéval bekentem a tetejét, kicsit hűtöttem, majd száraz, forró késsel berajzoltam a szeletek helyét, a feketeszeder szemeket a csokoládéba ültettem, így ment a hűtőbe.Könnyű, nem túl édes, nagyon finom.Tálaláskor felvert tejszínhabot vagy fagylaltot kap kísérőnek.Boldog születésnapot Zsolti és Szabina!

Címkék

Torta Csokoládé