Sertésszűz csíkok keserű babbal

  • 2016.01.24.
  • 5

A cím
riasztó lehet, de a végeredmény tekintetében szerényebben fogalmaznék. Ha még azt is hozzáteszem, hogy eredetileg "büdös babot" akartam írni, méginkább így van ez. Hogy a bab büdös az tény, de azért nem
annyira
vészes. Én nagyobb, érettebb babot vettem, de lehet kapni
kisebb, zsengébb növényt is, na az tényleg büdös. A bab egészen pontosan a pompás fejesakác termése, ami
két változattal rendelkezik a boltokban. Az egyik intenzíven csavarodik és szép nagy kerekded magjai vannak. Ez érett állapotában van. Ilyenkor a magokat egy narancsos színű massza veszi körül, ami nagyon édes. A másik kisebb és gyakorlatilag lapos. Ő a fiatal és intenzívebb szagú.
Azt gyorsan elmondom, hogy a szagot leszámítva ez egy nagyon értékes növény. igen komolyan lenyomja a magas vérnyomást, és remekül stimulálja a fárdat embert. Mondhatni délkelet-ázsiai redbull. A büdös szaga
a nagymértékű aminósav tartalom miatt van. Kissé olyan, mint a spárga. Pár napig speckó illatot ad a pisinek is. Egyébként egy igen elterjedt növényről van szó, sokat fogyasztanak belőle. Megvehető pucolva és egészben is.
Érdekes íze van, de nehezen tudnám jellemezni. alapvetően kesernyés valamiféle szokatlan fokhagymás ízzel kombinálva.
Hasonlót nem ettem még. Inkább tömény aromával rendelkezik. A babszerű szemek fogyaszthatók nyersen is, de nekem az nem jött be, vízben 4-5 perc alatt puhára fő. A babszemeket vízben puhára főztem.
A sertés szüzet reszelt gyömbérrel, halszósszal, minimális cukorral, kis csípős rákpasztával, egy tojás fehérjével, és burgonyakéménytővel marináltam fél órácskát. A tojás fehérje és a keményítő megóvja a húst a kiszáradástól, így nokedli puhaságú marad.
Kevés tűzforró olajban
majdnem készre pirítottam a húst, majd félretettem. A babok következtek, nekik 4-5 perc kellet a puhasághoz. Bedobtam egy serpenyőbe, hozzátettem egy
nagy adag virágzó metélőhagymát, friss zöldborsot, majd a húst is visszatettem. Pár pillanatnyi sütés után a tálalás fázisába jutott. A kész ételben a bab is elvesztette intenzív szagát.