Baguette melegen füstölt tonhallal

  • 2013.08.01.
  • 1

Tegnap megkaptam az első észrevételt, hogy nem látják a sok beígért olaszos ételt. Pedig minap bucatini tésztát készítettem con aglio e pepperonico. Azaz fokhagymával és erős paprikával. Még petrezselyemmel is jól megszórtam. Na, erről aztán mit rizsázzak? De jelentem megvolt. Igyekvően teszem a dolgom :)
Amit mára hoztam az felőlem lehet akármilyen ország találmánya. Ami a kedvemre való volt benne, hogy a tonhalat saját kezűleg füstöltem. Az nem semmi, hogy a grillszén képes volt egy vacsorára való tarját és oldalast megsütni. (Ezekről máskor.) Aztán elkészítettem a füstölt tonhalakat és még egy egész csirke is remekül megsült rajta. Ez aztán takarékos volt. Térjünk vissza a füstölésre. Még sok éve vettem egy finn, vagy norvég füstölőt. Az egész egy nagy henger, aminek a belsejében van egy rács és egy tálca, a két vége pedig lezárható. A rácsra kell helyezni a füstölendő alapanyagot, a tálcára pedig az előre beáztatott faforgácsot. Ebben az esetben hickory fa forgácsát használtam.A füstölőt ráhelyeztem a faszenes grillre és vagy tíz perc múlva ellenőriztem, hogy a hal átsült-e már. Sára sajnos meg nem enné a halat még félig átsütve sem, pedig az jót tesz a tonhalnak. Teljesen átsütve kissé megkeményedik. Szóval úgy húsz perc kellett neki. Persze, ha a hő még nagyobb, akkor kevesebb is elég lett volna. Remek illatok szálltak fel a füstölőből. A hal tökéletes lett, nagyon kellemes illat terjengett a kertben. Két halszeletet füstöltem. Az egyiket Apróra vágtam és összekevertem majonézzel, kis sóval, jó adag őrölt borssal és egy kanálnyi egészen apró kapribogyóval és az elengedhetetlen titkos összetevővel a hagymával. Jelen esetben lila sonkahagymát választottam, amit rettentően apróra szeleteltem. Még egy kis olíva olajat is kapott és el is készült.A másik halat szép szeletekre vágtam. A majonézes kencével megkentem egy jófajta baguette-re ráfektettem néhány jégsaláta
darabot, majd ráfektettem a hal szeleteket. Nem egy bonyolult, vagy összetett étel, de annyi bizonyos, hogy a füstölés meghozta a gyümölcsét. Sokkal ízletesebb lett tőle, mint azok a tonhal krémek, amiket eddig máshol ettem.Ezzel a recepttel nem hoztam a Műkedvelő konyhájára semmi keletieset. Éljen az áttörés!!!