Frankie´s Bistro - avagy egy szuper "kompakt egyterű" - gasztro teszt

  • 2017.08.03.
  • 4

Frankie´s Bistro – 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u.38. – gasztro teszt és kritika
Na, itt most minden egyben van. Pont úgy, mint egy megbízható, kompakt, középkategóriás autóban. Ez az érzetünk a Frankie´s-ben tett rövid látogatásunk után, de miért is?
Van valami furcsa báj abban a saroképületben és teraszban, ami korábban, cc. 40 évvel ezelőtt, a Májas névre hallgató presszónak, majd pár évtizeddel később a szépemlékű Arcade-nak adott otthont. A Frankie´s szépen belesimul a környezetbe, laza, de mégis elegáns a vendégtér és ez visszaköszön még a zenében is. Egyedül a logónál érezzük úgy, hogy egy kicsit kilóg ebből a sorból.

A felszolgáló nagyon érti a dolgát. Kedves, mosolygós, figyelmes, de nem tolakodó, ajánl és még gyors is. Kicsit meglepődünk ezen a szinte tökéletes mixen, de persze jó volt ilyet is tapasztalni. Köszönjük utólag is a vendéglátást!
Az étlap friss és ropogós, jól átlátható, így könnyű róla választani, még a magunkfajta „mitisegyekmitisegyek” típusnak is. Mondhatnánk, hogy semmi extra, de igazából csupa olyan tétel, amit bárki bármikor szívesen bevállalhat, ugyanakkor megbújik rajta egy-egy érdekesebb fogás is.

Sajnos most nincs sok időnk kísérletezgetni, így biztosra próbálunk menni. Választunk egy napi menüt (leves és főétel, hozzá ajándékba jár egy nagy pohár etyeki gyümölcsfröccs), illetve egy sajtos burgert. Az előbbin lemérhetjük, hogy a hely mennyire veszi „emberszámba” a menüzni betérőket – megalázza-e őket az adagok aprócska méretével, és/vagy pl. levesporok felhasználásával, és/vagy több, mint szegényes tálalással. A burgerrel pedig megtudhatjuk, hogy mennyire veszi magát komolyan a konyha, mert a szendvics erre kiválóan alkalmas.
Szerencsére a menü alapján emberek vagyunk. A fogások mérete pont megfelelő, és úgy érezzük rendben vannak az alapanyagok is. A paradicsomleves sűrű, kellően savanykás, de egy kicsivel több sót elbírt volna – és ezt igaznak érezzük a többi étel esetében is. A parmezán viszont nem mutat túl szépen így a levesen/levesben.

A grillzöldséges csirke tagliatelle-vel nem rossz, de bátrabb, karakteresebb fűszerezéssel fényévekkel jobb lehetne. Ha pedig a tészta is házi lenne…na, ezt már le sem merjük írni (illetve mégis…)

A menü része még az etyeki gyümölcsfröccs, amit nem holmi sziruppal, hanem remek etyeki kistermelői szörppel – esetünkben feketeribizlivel- citrommal, sok jéggel és ahogy kell, szódával készítenek.
Összességében jó a menü, nincs hiányérzetünk, szívesen jönnénk ide csak emiatt máskor is.
A burgernél viszont felkapjuk a fejünket, látszik a figyelem és itt sincsenek szélsőségek. Nagyon szépen van összerakva a burger, megvalósul végre az ami alapkritérium a szendvicseknél, azaz a bármelyik részükön, minden összetevőnek érezhetőnek kell lennie.

Ehhez pusztán arra kell figyelni, hogy a szószok, zöldségek egyenletesen legyenek elkenve/elhelyezve, a hús érjen el a zsemle széléig, továbbá a zsemle ne legyen túl nagy és/vagy túl tömény vagy széteső. Az előbb leírtakból szinte minden megvalósul,  csak a paradicsomból kéne még egy karika a tökéletességhez, és a zsemle lehetne könnyedebb (illetve ez inkább buci, amit mi kevésbé szeretünk, de ugye ez aztán tényleg ízlések és pofonok kérdése). A többi összetevő is jó, a hús viszont kifejezetten az, ízre és sütésre is. Ez a fogás kitör a megbízható közép kategóriából a felső kategória felé. Gratulálunk!
Árazás: Összesen 3410 Ft-ot fizettünk (menü (leves, főétel, gyümölcsfröccs), sajtburger, ásványvíz) és nem éreztünk elégedetlenséget.
Összefoglalva: Már most is jó a Frankie´s, de még nem kiforrott. Minden adott azonban ahhoz, hogy jó hely maradjon, vagy akár még jobb is legyen. Ehhez két dolog feltétlenül szükséges: karakteres, a Frankie´s-el azonosítható ételek és igazi vendéglátás. Ez utóbbi ma megvolt, kívánjuk, hogy sikerüljön is ezt megtartani, az elsőhöz pedig nem is kell már olyan sok, csak egy kis bátorság. És ha ez megvalósul - visszatérve a bevezetőben tett hasonlatunkhoz – a középkategóriás, kompakt „egyterű”, akár egy felsőkategóriás szereplő is lehet.
Értékelés (1-10)
Pincérek, vendéglátás: 10
Étel, ital: 7
Helyszín, atmoszféra: 8
Ár/érték arány: 8
Ízlések és pofonok kategória: Visszatérésre érdemes!
A helyszínen most sem fedtük fel kilétünket, a számlákat magunk fizettük. A fenti írás egy látogatás tapasztalatai alapján született, de így sem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Éppen ezért minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján, jobban tudják a vállalkozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!
Követhetsz minket itt vagy a Facebook-on is!