Cukkinis-áfonyás kenyér, citromos mascarponekrémmel

  • 2015.06.18.
  • 6

Hogyan adagoljunk a gyereknek cukkinit, ha magában -sósan- nem eszi meg? Így! Rögtön ez jutott eszembe, amikor megláttam ezt a receptet. Najó, meg az hogy “zöööld sütiii”! Amúgy kegyetlenül finom, hűsítő és nagyon gyümölcsös. Alternatív lisztekkel és cukor helyett édesítővel pedig 100%-ig egészségessé tehető. Az általam használt receptnél citromos vajkrém van a tortában, de én nem vagyok oda a vajkrémért. Ja és nekem megfelelt a püspökkenyér forma is most, ami az eredeti recept szerinti verzió.Hozzávalók: (20 centis körformához!)3 tojás 2,5 dl olaj (kókusz) 3 tk vanília kivonat 25 dkg porcukor (eredetileg 2+1/4 cupami kb 45 dkg…nc)  2 csésze cukkini, reszelve(nem mértem hány deka)  45 dkg liszt(3 csésze)   fél tk só 1 tk sütőpor negyed tk szódab. kb. 25 dkg áfonya (1 pint, ami kb 4,7 dl)+ a díszítéshezkrém;25 dkg mascarpone fél citrom leve 1 egész citrom héja kb. 5 dkg porcukor csipet sóMelegítsük elő a sütőt 175-180°-ra. Reszeljük le a cukkinit, finomra. (Én nem csepegtettem le.) Verjük fel habosra a tojásokat a cukorral és a sóval. Forgassuk bele a zöldséget, a sütőporos-szódás lisztet (én ebből kivettem két evőkanálnyit). Két evőkanál lisztben hempergessük meg a bogyósokat és így adjuk a cukkinis masszához. Az egész keveréket, sütőpapírral bélelt, vagy vajazott-lisztezett sütőformába simítjuk. (Kétfelé is lehet osztani és külön-külön megsütni.)Nagyjából 40-50 perc kell neki, de mindenképp ellenőrizzük kés, vagy tűpróbával. Én a formában hagytam teljesen kihülni.Kikeverjük a krémsajtot a cukorral és a citromlével, sóval és hozzáadjuk a citrom lereszelt héját is. Ezzel kenjük meg a tortánkat. Egy-két óra hűtés nem árt neki, tálalás előtt.Díszíthetjük áfonyával, citromhéjjal és mentalevelekkel.Elkészítési idő:  20-30 perc + sütés és hűtés recept alapja innen: http://iambaker.net/blueberry-zucchini-cake-with-lemon-buttercream/