Meleg Csirkemáj saláta " Jamie 15 percesek

  • 2015.03.29.
  • 2

A csirkemájat nagyon szeretem, minden formájában, így amikor megkaptam a Jamie 15 percesek könyvet, ezen a recepten egyből megakadt a szemem (közvetlenül a töménytelen félrefordítás és helyesírási hiba után..:P). Főleg, hogy Marsala is kell bele, nálam máris nyert ügye volt. Rohanós hétköznapra időzítettem, így a fotók is csak kutyafuttában készültek, olyannyira, hogy a petrezselyem például teljesen kimaradt a salátából. De bevallom, nem hiányzott. Lehet, hogy egyedül maradok a véleményemmel, de ezek a 15 perces témák csöppet túlzónak tűnnek számomra. Nálam ez már inkább visszatetszést kelt, egyfajta nyomásként élem meg azt, hogy márpedig ennek az ételnek 15 perc alatt el kell készülnie. Szeretjük, imádjuk Jamiet, idolként tekintünk rá, hogy tűzzel-vassal igyekszik megreformálni legalább az angliai (köz)étkez(tet)ést, stb. Ebben nincs is hiba. De valahányszor végignézek egy ilyen 15 perces hadműveletet a tv-műsorában, gyomoridegem lesz. Szerintem nem kéne az egyszerű földi halandó háziasszonyokra rátenni még ezt az elvárásmálhát is, mégha csak közvetve is. Kicsit olyan orrunkaládörgölős ez már, nem? Vagy csak én érzem így!? Na de felocsudva ezekből a gondolatokból; jöjjön az olívaolaj tenger, fröccsenjen a citromlé és koronázzuk az egészet egy szép adag csilivel. És ne hagyjátok le a petrezselymet se! Hozzávalók: (kb. 4 adaghoz)2 szelet húsos bacon 40 dkg csirkemáj (tisztítva) 2 szál friss rozmaring 1,25 dl Marsala (vagy más vörös likőrbor) 1 kk narancsdzsem (nálam 1 ek narilé) 1-2 ek (olíva)olaj 2 ek natúr joghurt só és borssaláta; 1 kis lilahagyma fél kígyóubi 1 kis sárgarépa 1 citrom 2 ek extraszűz olívaolaj fél csokor friss petreszelyem (nálam lemaradt) kb. 20 dkg vegyes saláta 5 dkg lucernacsíra (szándékosan kihagytam) 1-2 ek balzsamecet 1-2 dkg feta só és borskenyér; 1 ciabatta 10 dkg reszelt cheddar 4 ek joghurt 2 kk mustár 1 ek Worchester-szósz Tabasco (ízlés szerint)A májat megtisztítjuk a hártyáktól, az erektől, az esetleges epe-maradványoktól, inaktól, stb. és falatnyi darabokra vágjuk. (Ez nekem önmagában volt 15 perc…)A kenyeret szeleteljük fel vastagon (8-10 szeletre) és pirítsuk meg. A reszelt sajtot keverjük el a joghurttal, mustárral és a többi ízesítővel, majd egy-egy kanálnyit tegyünk a megpirított ciabattákra és olvasszuk rá a sajtot a sütőben.A salátához tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjunk mindent vékony szeletekre (a hagymát, répát és uborkát robotgéppel), illetve a salátrozát tépkedjük falatnyi darabokra, ha szükséges. (Bevallom én kész salátakeveréket használtam, amiben répa is volt.) Halmozzunk mindent egy nagy tálba (ekkor jöhet a csíra is) és sózzuk, borsozzuk, facsarjunk rá ízlés szerint citromot, locsoljuk meg az olajjal és az ecettel, tépkedjük rá a petrezselyem leveleit és morzsoljuk a tetejére a fetát is.Egy serpenyőben hevítsünk olajat és futtassuk meg rajta a felcsíkozott bacont, majd adjuk hozzá a májat és a rozmaring leveleit. Nagy lángon forgassuk át többször, kb. 3 percig, aztán sózzuk és borsozzuk, adjuk hozzá a dzsemmet és a bort (ekkor flambírozni is lehet), majd forraljuk be, míg “ragacsosra” nem sűrűsödik. (Ezt nem tudtam értelmezni, eszembe jutott az Elveszett jelentés c. film…:D) Végül márványozzuk a joghurttal, majd tálaljuk a salátával és a kenyérrel.Elkészítési idő: kb. 30 perc mindennel együtt recept eredetije: Jamie 15 percesek könyvből (képek sk.)