Rózsa pite " varázslat almából + interjú

  • 2015.03.27.
  • 6

Egy szuper oldalon láttam képet erről az almarózsa tortáról. Semmi leírás nem volt hozzá, csak néhány kép az elkészítésről. Így kutatómunkába kezdtem, pár videót is megnéztem és az eddigi tapsztalataim alapján megszületett az én verzióm. Több hetes fejben tervezés után, végre a csillagok is úgy álltak (kaptam 700,-ért egy csokor gyönyörűséges rózsát), hogy elérkezett az ideje a megvalósításnak. Majdnem teljesen az elképzeléseim szerint alakultak a dolgok, így nagyon elégedett vagyok ezzel a szemetgyönyörködtető süteménnyel. A kész pitét, tálaláskor jó alaposan (fahéjas)porcukrozni ér! Hozzávalók: 1 hosszúkás formáhoztészta; (30 dkg linzertészta) 15 dkg liszt 10 dkg vaj 5 dkg cukor 1 csipet só  fél tojás (vagy egy sárgája)kb. 2 ek hideg tejszín (vagy víz, ha kell)krém; 2,5 dkg puha vaj 2,5 dkg mandula (darálva) 2,5 dkg porcukor 0,7 dkg liszt (az se baj ha 1 dkg)  fél tojás (vagy egy fehérje)3-4 közepes alma (pl.: Pink Lady) 1 citromA linzertésztát laza mozdulatokkal összeállítjuk. Legjobb késes aprítóban a hideg vajat, lisztet és cukrot először összemorzsoltatni, aztán jöhetnek bele a nedves anyagok és a só miközben a gép folyamatosan jár. Kézzel már csak éppen összenyomkodjuk annyira, hogy folpackba tudjuk csomagolni. Minimum fél órát pihentetjük a hűtőben.Ezalatt elkészítjük a mandulás krémet. A lágy vajat kikeverjük a cukorral, habosra. Hozzáadjuk a tojást és eldogozzuk benne, majd beleforgatjuk a mandulát és a lisztet is, míg egynemű lesz. Felhasználásig ez is megy a hűtőbe.Az almák feldolgozásához, előkészítünk egy nagyobb tálat, amibe jéghideg vizet rakunk és belecsavarjuk a citrom levének felét. Egy közepes lábasban pedig vizet forralunk (éppen csak gyöngyözzön) és abba facsarjuk a citrom levének másik felét. Az almákat félbe vágjuk, kicsumázzuk és a hideg citromos vízbe mártjuk, majd egy tálcán felsorakoztatjuk (először csak 3-at készítsünk elő így). Uborka/fokhagyma gyalun pillanatok alatt a hideg citromos vízbe gyaluljuk a feleket, a vágás irányára merőlegesen, hogy szép vékony kis cikkeket kapjunk. Arra ügyeljünk, hogy nyomkodjuk a vízbe néha a szeleteket. Ezzel akadályozhatjuk meg a korai bebarnulást.Míg ezzel elkészülünk a víz felforr a lábasban, így a hidegből a forró vízbe rakhatunk az almából, kb. maréknyi adagokat (egyszerre csak annyit, hogy egy szűrőkanál egyetlen merítésével ki tudjuk őket szedni mind). Nagyjából 5-10 másodpercig hőkezeljük az adagokat (alma fajtájától és a szeletek vastagságától is függ, a lényeg, hogy törés-szakadás nélkül tudjuk formázni a szeleteket) és lecsepegtetjük róluk alaposan a vizet egy szürőben, tálcán, stb.A pihent linzertésztát a vajazott, lisztezett piteformába nyújtjuk (vagy nyomkodjuk), az alját néhány helyen megszurkáljuk villával. A mandulás krém kb. 3/4-ét vékonyan elkenjük a tésztán. Ebbe ültetjük az alamrózsákat. Én ezeket úgy csináltam, hogy egy szeletet szorosan felgörgettem, aztán kb. 1/3-os átfedésekkel raktam köré a többi szirmot (vagy ahogy sikerült összefogni…) szép sorban, míg el nem értem a kívánt méretet. Aki csinált mát marcipánból rózsát valaha, az előnyben van.  Ha elfogynak az almaszirmok mielőtt szépen kitöltenénk rózsákkal a piteformát, akkor ismételjük meg a gyümölcs szeletelést és forrázást a maradék almával is.Az üresen maradt széleket és sarkokat kiskanálnyi krémmel töltöttem ki, ezért nem “feküdtek el”, vagy nyíltak szét a rózsák, hanem szépen összefogta őket a sütés közben köréjük növő frangipane.A sütőt előmelegítjük 180°-ra (200° nálam) és nagyjából 40-50 percig sütjük összesen. Én ebből 10-15 percet sütöttem csak alsó sütésen, hogy a rózsák minél kevésbé veszítsenek színükből és formájukból. Ha valaki biztosra akar menni, elő is sütheti a tésztát, de töltés előtt akkor meg kell várni míg teljesen kihül.Nemrégiben az a megtiszteltetés ért, hogy HahoPihe felkért egy interjúra. Ha kíváncsiak vagytok rá, ITT olvashatjátok. Extra tartalmakért, játékokért gyertek facebookra is!elkészítési idő: cca. 1,5 óra + hülés ötlet internetről…(pl: https://www.facebook.com/FooodStyle )