Áfonyás pufi-palacsinta

  • 2014.08.06.
  • 6

Be kell vallanom, a palacsintát soha nem csináltam még recept alapján, sőt még bögrét sem használok hozzá mércéül…:D Csak érzésre adagolok mindent és az állagot figyelem. Most azonban, meg akartam találni, a tökéleteset, tradícionálisat, így végül Nigella leírását választottam. Mondanom sem kell, hogy megint nem csalódtam!Hozzávalók: (kb. 12 db-hoz)22,5 dkg liszt2 nagy tojás3 dkg vaj3 dl tej1 ek sütőpor1 tk cukor1 nagy csipet só+ kb. 15 dkg áfonyavaj a sütéshezA vajat megolvasztjuk és hagyjuk szobahőmérsékletűre hülni. Míg kimérjük a lisztet és a többi hozzávalót, illetve megmossuk az áfonyát, ez meg is történik.A gyümölcs kivételével, mindent egy mély keverőtálba öntünk és csomómentesre keverünk. (Akár géppel, nem szégyen az; gyors!)Végül a bogyókat is a tésztába forgatjuk, ezt már kanállal, óvatosan.Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, (ha szükséges vajazzuk, én azt kihagytam; ez a “titka” az egyenletesen aranybarna palacsintának…) és tetszés szerinti -nálam tenyérnyi- körlapokat kanalazunk belőle a masszából, úgy hogy mindbe jusson áfonya is. Akkor kész az átforgatásra, ha a teteje kissé megdermed és lyukacsos lesz. A másik oldalán csak addig sütöttem, míg elkezdett sisteregni (kezdett kifolyni, a gyümölcs leve).Egymásra halmozva, olvasztott mézzel csurgatva kínáltam, illetve készült hozzá jázminos mascarpone is. Ha valakit érdekel, szívesen leírom, hogyan. Elkészítési idő: 40-50 perc sütéssel.Recept: Nigella Hasonló bejegyzések:Áfonyás-fehércsokis keksz (nem csak karácsonyra)Áfonyás cheesecake (eperrel)Csúsztatott palacsintaRonda és finom – sajtos pufifánkocskákBanános pufipalacsinták karamell krémmel