Jénaiban sült cipó

  • 2014.06.05.
  • 7

Hozzávalók: (egy vekni kenyérhez) kovászhoz; 25 dkg kenyérliszt (BL-80)6 g friss élesztő1,65 dl langyos víztésztához;37,5 dkg kenyérliszt (BL-80)1,2 dkg sócsipet aszkorbinsav2 ek burgonyapehely 2,5 dkg puha vaj2-2,5 dl meleg víz 1 dkg friss élesztő+olaj a kelesztőtál kikenéséhezA kovász hozzávalóit egynemű masszává gyúrjuk és letakarva, szobahőmérskleten (kb.20°) egy egész éjszakán át (8-12 óra) pihentetjük.Másnap a keletkezett kovászt, az átszitált liszthez adjuk, a felolvasztott vajjal, a víz felében oldott élesztővel, sóval, pehellyel, citromsavval együtt, majd elkezdjük összegyúrni és ha kívánja (lisztfüggő), adagoljunk még hozzá a vízből és addig dagasztjuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk.A kelesztőtálat kikenjük vékonyan, olajjal és letakarva, meleg helyen 20 percet pihentetjük a tésztát, majd átgyúrjuk és újra pihentetjük 20 percet.Lisztezett felületen finoman átnyomkodjuk, majd kedvünkre formázzuk. (Süthetünk ovális formában kenyeret, köralakú formában cipót, vagy tepsiben akár zsöléket is.)Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük és ismét kelesztjük 20 percet. A sütőt közben előmelegítjük 230°C-ra!A cipó tetejébe én X alakot vágtam, de ez opcionális.Egy spricnivel jól befujjuk a kenyér tetejét és a jénai fedőjének belső felét is, jéghideg vízzel, majd azonnal a forró sütőbe toljuk.Először 25-30 percig sütjük lefedve, majd 200°-ra vesszük a sütőt és fedő nélkül sütjük tovább még 10-15 percig. (Ha a teteje nagyon ég, letakarhatjuk fóliával.)A sütőből kivéve, azonnal megspricceljük jéghideg vízzel; akkor értük el a kívánt eredményt, ha ekkor hallani ahogy “repedezik” a külseje és ha megszáradt, szép cserepes lesz.Ez utóbbira még gyúrni kell, de így is jó ropogós lett a héja. Egy óra pihentetés után, friss, langyos, házi kenyeret ehetünk.Én féladaggal dolgoztam!Elkészítési idő: nem egy pikk-pakk téma, előretervezős, de bőven megéri. Nettó, kb. egy órát kell vele foglalkozni ténylegesen, ha a pihenőket nem számolom.(én innen inspirálódtam: http://suniskanal.blogspot.hu/2014/02/zurichi-zsemle.html )Megköszönöm, ha szavaztok Rá(m) itt: https://www.facebook.com/lipotipekseg/app_270052283176678?app_data=eyJlbnRyeV9pZCI6MjkyNX0Hasonló bejegyzések:Fúziós bolognai spagettiBurgonyaropogósNyers “vegán” csokitortaLazacburgerPuha zsemlék