Mákos-citromkérmes szelet

  • 2014.02.28.
  • 1

Hozzávalók: (25 x 25 tepsihez) 1 csésze mák1 csésze liszt1 csésze cukor1 nagy tojás5dkg vaj olvasztvakb. 0,5-1dl tej a higításhoz1kk sütőpor1kk szódabikarbóna1csésze=2,5dlA tészta szárazanyagait elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a vajat adagokban, jól kikeverjük vele. Sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát és 180°-ra előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt megsütjük; végezzünk tűpróbát. Ha kihült lehúzzuk a sütőpapírt és kettévágjuk a süteményt. Lemon curd -al megtöltjük, a tetejét is vékonyan megkenhetjük a krémmel, vagy tálaláskor megszórjuk porcukorral. (Én a krémet lazítottam 2ek mascarpone és 2ek porcukor keverékével, mert nekünk túl intenzív ez a citromos íz. Illetve meyer citromszelettel díszítettem.)Elkészítési idő: kb. 20 perc + sütés(a citromkérmet felhasználandó, a mák és a citrom párosításának ötletét a neten fellelhető számtalan variáció inspirálta például ez: http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/makos-citromos-tekercs )Hasonló bejegyzések:Portugál kosárka (Pastéis de Nata)Citromos szeletRaffaello szeletParadiso szeletJuhtúrós kosárkák