Tarator - jéghideg joghurtos uborkaleves

  • 2018.06.04.
  • 9

…..és főzés nélkül készül, természetesen! Amilyen hőséggel jelentkezett be a nyár, annyira nincs kedve a forró konyhában serénykednie senkinek sem (kivéve engem, persze :) )
Egy-egy ilyen forró nyári napon rengeteg recept megfordul az egyszeri motoros fejében, amivel enyhíthetné a forróságot amellett, hogy nagyon finomat falatozhatna.  Mit is készítsek? Egy szuperjó kínai paradicsomlevest kánikula idején? Igen, az is nagyon finom! A receptet ITT olvashatjátok. Vagy legyen inkább egy gyors japán? Esetleg egy spanyol vagy olasz jéghideg leves? De hiszen ezeket mindenki rogyásig ismeri. Viszont nagyszerű választás a bulgárok eszméletlen finom levese, a Tarator. Lényegében egy joghurtos, tejes hideg uborkaleves, ami nem annyira bizalomgerjesztő, ellenben eszméletlen finom, és megfelelően lehűt mindenkit ebben a nyári melegben.Tarator - jéghideg bolgár joghurtos uborkaleves
Hozzávalók:40 dkg nyers kígyóuborka pucolás nélkül (Tescoban most akciós 119 Ft/db)5 dl tej (én bio 2,8%-os tejet használtam hozzá, a Pennyben röhej áron lehet hozzájutni, és nagyon finom)3 dl (2 doboz) natúr joghurt, a legjobb -szerintem- a Pennys Sissy2 dl száraz fehérbor (én most egy könnyed Takler cuvéet választottam, a neve: Alisca kertje)2 dundi gerezd fokhagyma2 csomag friss kapor (az Aldiban rendszeresen lehet kapni nagyon jó áron friss kaprot, a Lidl-ben is van, de az Aldihoz képest dupla áron, és fele annyi mennyiséggel)1 közepes fej vöröshagyma1/2 citrom leve (én kizárólag bio citromot használok (Spar, Lidl kapható)1 kávéskanál cukorBorsSóElkészítése:A tejet öntsük egy edénybe, és keverjük el a joghurttal és a fehérborral. Adjuk hozzá a nagyon finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a citromlevet is.Keverjük át a levest, majd reszeljük le az uborkát, és azt is tegyük a leveshez.Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a kevéske cukrot. Alaposan kavarjuk meg, majd tegyük a hűtőbe.Várjuk meg, míg rendesen kihűl, ez kb. 3-4 óra. Akkor szórjuk meg a friss, vágott kaporral, keverjünk egyet rajta, majd adjuk az asztalra.A tálaláshoz kell még némi olívaolaj, zúzot fokhagyma, friss vagy szárított chili, és só.Nem kell finomkodni, mert a leves önmagáért fog beszélni. Jéghideg, főzés nélkül készült, jóleső és laktató egyszerre. A nagyon forró napokon felüdülésként hat a finom zamatával és jéghideg állagával.Kóstoljátok meg, érdemes.
Jó étvágyat!