Pirított ázsiai pulykamell zöldséges pak choy társaságában

  • 2018.04.23.
  • 8

Ma végre szabadnapos vagyok, így korlátlanul hódolhatok az itthoni szenvedélyemnek: a főzésnek. Mivel ma (is) igen meleg van, egy csomó étel eszembe jutott, hogy mit is készíthetnék. Taratorhoz még nincs elég meleg, forró japán uborkaleveshez sem, a kínai paradicsomleves is várathat magára a tojásaival, amíg kánikula nem lesz.  Ezért egy nagyon finom kárpátaljasi karalábéleves mellett döntöttem, rengeteg friss kaporral, amit volt anyósomtól tanultam (mit tanultam: lapátoltam minden egyes alkalomkor, ezerrel!) Ha kell a recept sikítsatok bátran! De mi legyen a második, a főfogás?

Keresgéltem a hűtőben, és találtam 2 csomag pak choyt, némi bio répát, a fagyasztóban pedig pulykamellet. Hát akkor legyen a főfogás ázsiai!
Pirított ázsiai pulykamellcsíkok zöldséges pak choy társaságában
Hozzávalók:2 csomag (1 kg) pak.choy - bordáskel (LIDL-ben VÉGRE kapható)40 dkg csíkozott pulykamell (én -szokás szerint- Tomi barátom háztáji, szabadtartású pulykamellét használtam)1 üveg bambuszrügy (Aldiban kapható 299 Ft)1 üveg szójabab csíra (Aldiban kapható 299 Ft)1 szép darab sárgarépa (úgy 20 dkg, én kizárólag bio sárgarépát használok)1 fej vöröshagyma1 szál újhagyma2 evőkanál sötét szójaszósz ("imádom" azokat a recepteket, amik annyit írnak: szójaszósz. Bakker, de milyen? Mert baromira nem mindegy, hogy világos (amit "sózásra" használnak, vagy sötét, amit pedig főzésre....)1 evőkanál gyömbérpor8 gerezd fokhagyma aprítva2 cső friss chili (lehet piros vagy zöld, én most zöldet használtam (Spar-ban lehet venni))Fél citrom (én kizárólag bio citromot használok)BorsSóElkészítése:
A csíkozott (julienne-re vágott, of course) sárgarépát nagyon kevés zsiradékon pirítani kezdjük a bambuszrüggyel és az egyik darabolt chilivel. Ráöntjük a szójaszósz felét, beledobjuk a darabolt újhagymát, és tovább pirítjuk. Ha kell (és néha kell!) adunk hozzá 0,5 dl vizet is.Beletesszük a félfőre vágott vöröshagymát, majd jól összepirítjuk az egészet.Mikor a zöldségek kellően megpuhultak kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. Most jöhet a pak-choy, azaz a bordáskel. Negyedekre vágjuk, majd a visszamaradt zsiradékba tesszük a darabokat. Nem fog egy serpenyőbe egyszerre beférni az egész, így két részletben kell sütni. A szójaszósz maradékát elosztjuk a zöldségeken, és abban pirítjuk meg őket. Most mehet hozzá a fokhagyma és a gyömbér (én mindkettőnél port használtam, lehet megkövezni érte) A pak-choy puhulásáig pirítjuk (nem kell több neki oldalanként 2 percnél!!! Ne a mi kelkáposztánkból induljunk ki!)Amikor a zöldségek elkészültek tegyük félre őket. A maradék szaftban pedig....Tehát a maradék szójaszószos szaftban pedig kezdjük el sütni nagyon magas hőn a pulykamell-csíkokat. Nem kell semmi fűszer, hiszen a serpenyőben bőven ott van minden a szójaszószban.Forgassuk át a húsokat alaposan, és egy perc múlva ezt fogjuk látni:Gyönyörű, aranybarna, szaftos húst fogunk kapni! Mos jöhet az egészhez a szójacsíra.Az egészet elkeverve pedig nincs más hátra, mint alaposan meglocsolni ....Friss,bio citrommal.A tálaláshoz már semmi más nem hiányzik, mint egy újabb adag friss chili, pár szelet paradicsom, és az újhagyma zöldje pár szelet, teljes kiőrlésű kenyér társaságában.Üde, friss, finom, különleges éééééés GYORS! Kell ennél több, egy csodás vacsorához? Szerintem nem ;)Jó étvágyat!