Pörkölttel töltött krumpligombóc tejfölös mártással

  • 2017.08.20.
  • 9

...avagy egy sertéspörkölt utóélete.
A napokban nagyszerű baráti bográcsozás volt, ahol egy sima sertéspörköltet készítettem. Mindenki imádta, jól is lakott tőle, és még csomagolni is tudtam a haveroknak. Igen ám, de még így is maradt a pörköltből. Most jött az okoskodás: mit is kezdjek a maradék pörkölttel így, vasárnap délelőtt? Ekkor jött a megvilágosodás egy nagyon finom kárpátaljai recept képében. 

Pörkölttel töltött krumpligombóc tejfölös mártással
Hozzávalók:4 adag maradék sertépörkölt1 kg krumpli (tudom, burgonya)20-25 dkg liszt20 dkg gomba1 fej vöröshagyma2 kis pohár (2x1,75 dl) tejföl1 tojás5 dkg libazsírBorsSó
Elkészítése:
Krumplis tésztát készítünk. Ja, nem "olyan" krumplis tésztát :) Át is váltok inkább a burgonya szóra, hátha így egyértelműbb, tehát. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd lereszeljük. Vigyázzunk, mert ilyenkor mg forróak! Elkeverjük a zsírral és a tojással. Sózzuk. Hozzátesszük a lisztet, alaposan átkeverjük, majd félretesszük pihenni, és elkészítjük a tölteléket. Felmelegítjük a maradék pörköltet. 

 
Amíg a pörkölt melegszik a félfőre vágott hagymát összepirítjuk a szeletelt gombával.  A felmelegített pörköltből kiszedjük a húsokat, és a hagymás gombával együtt húsdarálón ledaráljuk. A darált húst sózzuk, borsozzuk, és az egyik pohár tejföllel lazítjuk. A pörkölt visszamaradt meleg szaftjába tesszük a másik tejfölt; alaposan elkeverjük.
A burgonyás tésztát kinyújtjuk, kockákra vágjuk, mindegyik kocka közepébe teszünk a darált pörköltből. A tésztákat gombócokká gyúrjuk és forró, lobogó vízben kifőzzük. A kész gombócokat a tejfölös szaftba tesszük,  és még egyet rottyantunk rajta. Forrón tálaljuk. 
Ha valaki igényli, plusz kanál tejfölt teszünk a tetejére, és őrölt chilivel is megszórhatjuk.
Jó étvágyat!