Muflon Erdész módra

  • 2017.06.04.
  • 5

Végre áruházban is lehet kapni muflont, nem kell -szó szerint- nekünk levadászni :) Ahogy olvastam az ajánlatot már rohantam is az adott boltba, hogy magamévá tegyek pár dobozzal a frissen csomagolt, csont nélküli, elvileg gulyáshúsnak nevezett termékből. 
A muflont sokan a birkához hasonlítják ízvilágban, de nem annyira markáns, inkább simulékony, a vad jegyeket megőrizve. Nagyszerű pörkölt készíthető belőle, amit fejedelmi erdei gombákkal és egyéb fűszerekkel gazdagítottam. 

Muflon Erdész módra, újkáposzta salátával és sóval főtt újkrumplival
Hozzávalók:80 dkg muflonhús10 dkg vöröshagyma félfőre vágva (kettévágva, majd szeletelve)10 dkg vargánya darabolva10 dkg rókgomba5 dkg zsír (én mangalica zsírt használtam hozzá)5 dkg kenyérszalonna (én sima füstölt mangalica szalonnát használtam hozzá)1 evőkanál fűszerpaprika (én a házi bogyiszlait imádom a legjobban)1 szép TV paprika (vagy ahogy mostanában hívják: étkezési paprika)1 db paradicsom6-8 szem szétnyomkodott borókabogyó5-6 babérlevél1 mokkáskanál majoránnaFél mokkáskanál őrölt köményBorsSó
Elkészítése:Elsőként daraboljuk fel a muflonhúst, és tegyük egy edénybe. Forraljunk vizet, majd forrázzuk le a muflont.
Amíg a hús pihen, fogjuk a zsírt, és dobjuk egy magasabb falú edénybe. Tegyük hozzá a darabolt szalonnát is. Pirítsuk addig, amíg a szalonna üvegessé nem válik, majd szórjuk bele a félfőre vágott hagymát. Most mehet hozzá az őrölt kömény is.
A hagyma pirulásáig süssük, majd húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg a fűszerpaprikával. Keverjük el,
és most mehet az egészhez az időközben leszűrt hús is.Amint a húst az alapba tettük sózzuk is meg. Amikor keverjük (azaz pörköljük) látni fogjuk, ahogy a hús levet ereszt, azaz nem kell hozzá semmilyen folyadékot adnunk.
Nem, nem lesz olyan a színe, mint a hagyományos pörkölteké, de nem is ez a cél! Ahogy a húsdarabok megpirulnak dobjuk az ételhez a darabolt paradicsomot és a paprikát is.
Tegyük bele a babérlevelet és a szétnyomkodott borókabogyókat is.Kavarjuk át, vegyük le a hőt, majd fedjük le és pároljuk kb. egy órán keresztül. Ha a tűzhely jól végezte a dolgát (és miért ne végezte volna) ilyen lesz az étel az idő letelte után:
Most zuttyantsuk a finom erdei gombákat a finomsághoz!A gombák saját szedésűek, de sajnos még nincs itt  szezonjuk, így a fagyasztóból varázsoltam elő őkelméket :) Ha valaki szereti -és ki ne szeretné- most tehetünk hozzá finom, szárított cseresznyepaprikát (NEM!!!! erőspistát és társait).Keverjük át, fedjük le az edényt, majd a hús puhulásáig hagyjuk békén az ételt (ami kb. még egy órácska).  A hús addigra vajpuha lesz, és teljesen összeérik a többi alkatrésszel.
Ahogy elkészül az étel finom, szaftos, markáns erdei ízvilágot fogunk kapni. Kóstoljuk, ha kell sózzuk még picit. Szórjuk meg, majd keverjük el benne a majorannát. Sima, sóval főtt burgonyával (én újkrumplit használtam hozzá) tálaljuk, és nagyon jól illik mellé az újkáposztából készült saláta is (receptjét ITT tudod megnézni).
Gyönyörű, vörösesbarna szaft, omlós, pörkölt hús egyetlen ételben a finom erdei gombákkal és a kiegészítő fűszerekkel. Igazi ünnepi étel, amit a friss újkáposzta saláta és a sóban főtt újkrumpli tesz felejthetetlenné.
Jó étvágyat!