Egyszerű ázsiai pirított csirke zöldséges rizzsel

  • 2017.02.18.
  • 3

Imádom az ázsiai konyhát. Gyors, laktató, finom, és legtöbbször egészséges. Engem mindig elbódítanak a friss hozzávalók, az intenzív ízek és a sok roppanós zöldség, az egyszerűség mellett. Persze azt is tudom, hogy a legtöbb itthoni embernek a galanga, a tamarind, kombu, miso és egyéb alapanyagok értelmezhetetlenek. Éppen ezért most olyan receptet mutatok be, aminek a hozzávalói a legtöbb itthoni nagyáruházban is kaphatóak, hogy azoknak is kedvet csináljak, akik eddig azért nem nyúltak ilyen receptekhez, mert nem tudták honnan is szerezzék be az alapanyagokat. Pont ezért az egzotikus(abbnak tűnő) alapanyagokhoz odaírtam a beszerzési lehetőségeit is. Ezt a receptet akár hétköznap este is elkészíthetjük, munka után, és ígérem, hogy nagyon finom élményben lesz részünk.

Egyszerű ázsiai pirított csirke zöldséges rizzsel
Hozzávalók:1 csirkemell filé (az egész mell csont és bőr nélkül)20 dkg rizs (én basmatit használtam hozzá - lehet kapni a Pennyben, Lidl-ben, Tescoban is)40 dkg fagyasztott ázsiai zöldségkeverék (lehet kapni a Pennyben, Lidl-ben, Tescoban is)1 fej vöröshagyma1 hüvelykujjnyi friss gyömbér (Penny, Lidl, Aldi, Tesco, Spar)4 gerezd fokhagyma2 evőkanál bambuszrügy (Aldiban vettem)2 evőkanál világos szójaszósz (Tesco, Spar, Aldi, Lidl)1 evőkanál halszósz (Tesco, Spar, Aldi, Lidl)
Elkészítése:Ahogy mondani is szoktam: sitty-sutty :) Először is tegyük fel a rizst főni. Hogyan is tesszük fel? Kevés olajat hevítünk egy magasabb falú edényben. Amikor az olaj forró szórjuk bele a rizst, majd keverjük addig, míg a szemek fehéredni nem kezdenek.
Azonnal vegyük takarékra a hőt és öntsük fel annyi vízzel, amennyi kétszeresen ellepi. Fedjük le és hagyjuk magára. Az ázsiai zöldségkeveréket készítsük el úgy, ahogy leírják. Amíg készül, tegyünk egy wokba (vagy más, magasabb falú edénybe) kevés zsiradékot. Hevítsük fel, majd dobjuk bele a félfőre vágott hagymát, a szeletelt friss gyömbért és a szintén szeletelt fokhagymát (klasszikus kínai indítás).
Keverjük át, majd mehet bele a lecsöpögtetett bambuszrügy is. 3-4 percig pirítsuk össze, majd jöhet az egészhez a felcsíkozott, és a világos szójaszósszal összekevert csirkemell.
1 percig hagyjuk így, mert ha rögtön keverni kezdenénk, azzal lehűtenénk az edényt. Egy perc után keverjük át, hogy szépen összekeveredjen a hús a zöldségekkel. Amíg a keverék puhul és pirul szűrjük le a rizst, majd hűtsük le hideg vízzel. A legtöbben ezért készítenek túlfőtt, összetapadt rizst (és ezért vesznek inkább horror áron zacskós, előfőzött rizst), mert nem hűtik le azonnal miután megfőtt, így a rizsük tovább fog főni.... Keverjük össze az ázsiai zöldségekkel, és el is készültünk a körettel.
A csirkemellet locsoljuk meg a halszósszal,
keverjük el, és pirítsuk össze. El is készültünk! Nincs más hátra, mint a tálalás. Porciózzuk ki négy részre a zöldséges rizst, majd kanalazzuk a tetejükre a szaftos csirkehúst.
Én szójabab csírával koronáztam meg a tányérokat (Aldiban vettem), és úgy tálaltam.
Persze lehet turbózni is, ha valaki gazdagabban szereti: a zöldséges rizshez üthetünk tojást, a csirkét megbolondíthatjuk kevés osztrigaszósszal (Auchan, Tesco) vagy friss chilivel is (Lidl, Spar, Auchan), de a friss koriander (Tesco) is jóbarátja az ételnek. Az egész nem több, mint maximum 30 perc. Ennyi idő telik el -jobb esetben- a pizzarendelés után, mire kiér a futár. De mennyivel másabb, mennyivel minőségibb, mennyivel gazdagabb és egészségesebb, rádásul frissebb és egyedibb fogást tudunk ennyi idő alatt és ezen az áron a családunk asztalára tenni!
Jó étvágyat!