Isteni házi lángos

  • 2014.07.08.
  • 0

Itt a nyár, a kánikula és természetesen a strandolás időszaka. Ilyenkor rengetegen vesznek lángost, legyen az egy strand, vagy egy Balaton-parti büfé: mindenhol óriási sorok kígyóznak a bódék előtt. Azonban ezt a hangulatot nemcsak hazavarázsolhatjuk, hanem még finomabbá is tehetjük egy otthon elkészített lángossal, amiben az egész család örömét lelheti, hiszen szaftos, ropogósan lágy és nagyon tud örülni neki a hasunk egy jéghideg sör kíséretében.

Házi petrezselymes lángos fokhagymás tejföllel, sonkával, sajttal és újhagymával dúsítva
Hozzávalók:50 dkg liszt1,5 dl tej5 dkg (egy csomag) friss élesztő1,5 dl langyos vízfél csokor friss petrezselyem1 dl olajsócsipet cukor20 dkg füstölt sonka2 doboz tejföl20 dkg reszelt sajt (én aprított házi sajtot használtam)4 gerezd fokhagyma4 szál újhagyma
Elkészítése:Semmi extra, nem kell megijedni! Csupán egy egyszerű lángost készítünk, így semmi gond nincs! Először is a langyos tejben (amibe beleszórtuk és elkevertük a csipetnyi cukrot) morzsoljuk bele az élesztőt, majd hagyjuk, hogy a nagyok végezzék a dolgukat, azaz felfusson a drága.
A lisztet addig mérjük ki, majd szórjuk meg az aprított petrezselyemmel. Adjuk hozzá a langyos vizet, a felfuttatott élesztőt tejjel együtt, majd csurgassuk hozzá az olaj egyik felét. Sózzuk ízlésünk szerint. Ezt a szépséget gyúrjuk alaposan össze (ha van gépünk hozzá akkor az majd elvégzi helyettünk a melót). Ahogy összeállt a tészta takarjuk le és hagyjuk magára kb. 1 órára meleg helyen. Jó duma! Így, ebben a 30 fokban mindenhol meleg hely van :) Az idő letelte után szedjük 4 felé. Én nem rajongok a nagy darab lángosokért (a tenyérnyi nagyságúakat szeretem) így én 7 felé szedtem, de ez ne zavarjon meg senkit sem.

Locsoljuk meg a darabokat a maradék olajjal.

Locsoljuk meg? És a szakáccsal mi lesz? Hol a jégbe hűtött söricilin, amit a hőségriadó alatt kötelező a szervezetbe vinni? Ja, hogy a hűtőben! Akkor keressünk egy gyógyitalt, majd jólesően öblítsük le száraz torkunkat. Miután az életmentő beavatkozás megtörtént folytathatjuk a munkát: az olajjal meglocsolt tésztákra kenjük rá a zsiradékot, majd gyúrjuk át a gombócokat és pihentessük további 20-25 percig letakarva őket.

 
Addig fel tudjuk aprítani a sonkát, az újhagymát és a sajtot is. Sőt, a tejfölt el is tudjuk keverni a zúzott fokhagymával és kevés sóval: hadd érjenek azok az ízek!
Ezután melegítsünk egy serpenyőben bőségesen olajat. Amíg az olaj melegszik a tésztadarabokat fogjuk a kezünkbe egyesével, és kezdjünk belőlük korongokat formálni. Nem nagy etvasz, csak csináljunk úgy, mint a kezdő autóvezető: markoljuk meg a tésztát 10 óra 10 percnél, kissé szorongassuk a kezünkben miközben tegyünk úgy, mintha kanyarodnánk az autóval. Így szép, kör alakú tésztát fogunk kapni, amit bele is tehetünk a forró olajba. Mindkét oldalát süssük pirulásig (kb. 2-3 perc oldalanként), majd vegyük ki és csepegtessük le.

Már csak a tálalás maradt hátra! Kenjük meg a lecsöpögtetett lángosok egyik oldalát (praktikusan a felsőt....) a fokhagymás tejföllel, és szórjuk meg sonkával, sajttal és a karikázott újhagymával. Jéghideg sörrel kínáljuk. Mennyei, kívül ropogós, belül lágy lángosunk lett, rajta pedig igazi finomságok garantálják a tökéletes élményt.

Jó átvágyat!