Sült haltekercs tejszínes tésztával - Alex módra

  • 2014.02.28.
  • 1

A minap átjött egyik barátunk, akinek a látogatása már régen aktuális volt. Megkérdeztem mi az amit nem szeret, így azokat a dolgokat eleve kizártam (sóska, spenót, tökfőzelék - pedig milyen finomat tudnak lenni...). Maradt rengeteg dolog, de én a jó öreg tőkehalra szavaztam sütve, tésztával és sajtkrémes szósszal kínálva, plusz egy csomó mással elkészítve. Egy csipet tárkony, egy kevés bacon és a tejszínes sajtkrém csodákat tud tenni, mindössze 25-30 perc alatt...

Sült haltekercs tejszínes tésztával - Alex módra
Hozzávalók:
2 l húsleves (leveskockával heyettesíthető)50 dkg spagetti8 szelet tőkehalfilé8 szelet füstölt bacon2 dl normális habtejszín (minimum 30%-os)1 tömlő sajtkrém (10 dkg)1 dl tejföl2 szál újhagyma2 gerezd fokhagyma2 dl badacsonyi szürkebarát1 teáskanál tárkonycitromléBorsSóOpcionálisan: 1 evőkanál erdei gombapor
Elkészítése:Olyan egyszerű dolgunk lesz, hogy csak na! Kapcsoljuk be a sütőt 220 C-re. Fogjuk a halszeleteket és sózzuk-borsozzuk őket. Meglocsoljuk mindegyiket kevés citromlével.

Lefektetjük a baconokat, majd a tetejükre egy-egy halfilét teszünk. Ha a bacon nem elég széles duplázhatjuk is őket, így biztosan elég lesz a halacskákhoz.

Miután mindegyik baconon csücsül egy-egy hal fogjuk őket, és egyesével feltekerjük. Most már csak át kell szúrjuk a tekercseket egy fogpiszkálóval (hivatalosan fogvájó a neve, de az milyen gusztustalan szó már... )

Tegyük fel a húslevest melegedni egy akkora fazékba, amibe vígan elfér majd a tészta. Közben forrósítsunk egy serpenyőt is, és kevés zsiradékra dobjuk rá az aprított újhagymákat. Pár perc pirítás után mehet hozzá a tejszín és a sajtkrémet is bátran nyomjuk bele. Keverjük át, majd tegyük hozzá a fokhagymát és szórjuk meg a tárkonnyal. A bor egyik felét is önthetjük a pépes krémhez.

Mehet hozzá a tejföl is. Kis keverés után kóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk. A serpenyő alatt vegyük vissza közepesre a hőt, a szószt pedig addig rotyogtassuk, míg krémesen sűrű nem lesz. Ha van otthon, akkor most tehetjük bele az erdei gombaport is. Átkeverjük és már vehetjük is le a tűzről.

A sütő felfűtött és a húsleves is felforrt, ki is kell használnunk az alkalmat. Mármint arra, hogy töltsünk még egy pohár Szürkebarátot, természetesen :) De előbb tegyük a tésztát a lobogó húslevesbe. Erre a nagy munkára már valóban koccintani kell, ne is ellenkezzünk! Miután újra megcsodáltuk a bor ízét tegyük egy tűzálló tálba a haltekercseket. Spricceljük meg a Szürkebaráttal - receptben megadott bormennyiség másik felével (én még mindig egy olcsó spriccelőt használok hozzá - JYSK-ben pár százasért lehet kapni kis gömb alakú spriccelőt) és tegyük be a sütőbe. Mire a tészta megpuhul a hal is tökéletes lesz.

Szűrjük le az elkészült tésztát és forgassuk bele a krémes szószba. Tálalni kell csak és ehetünk is. A spagettit tányérokba szedjük, majd minden adagra sült haltekercset teszünk. Persze a fogpiszkálót azért dobjuk ki :) Pici friss petrezselyemmel megszórva adjuk asztalra. Tadááááá! 30 percen belül kész vagyunk és micsoda finomságot ehetünk!

Jó étvágyat!
Legközelebb egy teljesen egyszerű, de annál olcsóbb házi felvágott kerül az asztalra - természetesen itthon készítve.