Házi pestóval töltött, sült krumplipüré

  • 2014.02.25.
  • 0

A napokban készítettem egy kis pestót. Semmi ördöngösség, semmi bonyolultság, hiszen a pesto nem erről szól. Annak rendje és módja szerint tésztával fogyasztottuk, de maradt belőle egy kevéske. Mit is csináljon az egyszeri motoros, aki nem szereti kidobni ezeket a maradékokat? Egy finoman selymes krumplipüré közé rejtettem a pestót, majd az egészet ropogósra sütöttem.  Nos, így született meg a recept.

Házi pestóval töltött, sajttal sült krumplipüré
Hozzávalók:A pestóhoz:10 dkg medvehagyma (vagy spenót, de lehet petrezselyem is, hadd ne soroljam tovább)0,5-0,7 dl olaj0,5 dl telföl6-8 szem dióbél2 gerezd fokhagyma1 evőkanálnyi napraforgómagsó, borsDe vehetünk boltit is aranyárban :)
A krumplipüréhez:1,2 kg hajában főtt, de hámozott krumpli2 db házi tojás5 dkg vaj (VAJ mondom, nem margarin!!!!)5 dkg gouda vagy edami sajt1-1,5 dl tej2 szál újhagyma1 mokkáskanál őrölt szerecsendiópár szem olajbogyó felezvebors és só ízlés szerint
Elkészítése:A pestóhoz való cuccokat -a tejföl kivételével- dobáljuk bele egy aprítóba/robotgépbe:

Pürésítsük, majd kóstoljuk. Ha kell sózzuk még egy picit. Ezzel meg is lennénk, nem nagy kaland, ugye? Keverjük hozzá a tejfölt, majd tegyük az egészet félre. Tudom, normálban kóstolva erőteljes, intenzív és talán kicsit sós is. Ezzel ne törődjünk, hiszen senki sem fogyasztja önmagában a pestót!
Kapcsoljuk be a sütőnket 200 C-re. Most jöhet a krumplipüré. Pár dolog kell csak hozzá, a lényeg a hajában főtt -és még forrón megpucolt- krumpli.

A krumplit tegyük egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá (a sajton és az újhagymán kívül) az összes hozzávalót. Amire figyeljünk: a tej forró legyen, mert hidegen csak elmaszatoljuk vele a pürét!  A tejet lassanként csurgassuk a krumplihoz, és csak annyit adjunk hozzá amennyit felvesz. Így elkerülhetjük, hogy túl híg legyen a pürénk.

Ha már megtört picit mehet bele a reszelt sajt is

Alaposan törjük és keverjük át, majd hagyjuk pihenni pár percig. Addig keressünk egy hőálló tálat, amit olajozzunk ki. Amint ez megvan elkenhetjük benne a püré egyik felét, és dolgozzuk el a  tetején a pestót: 
Tegyük rá az egyik újhagymát, amit előzőleg felaprítottunk

Majdnem el is készültünk, csupán a püré másik részét kell elkennünk a pestós cuccon. Szórjuk meg a félbevágott olajbogyóval, majd enyhén locsoljuk meg kevés olajjal.

Mehet is az egész a sütőbe olyan 40-45 percre. Miután rendesen megsült így fog kinézni:

Lehet szépen szeletelni és kockánként tálalni. Én kicsi tejföllel és pirított hagymával adtam az asztalra -ne felejtsük el megszórni a maradék aprított újhagymával!-, a tányéron pedig előtte finom chilis ketchupot kentem el (Chumak - a ketchup nálam itt kezdődik....) 
Jó étvágyat!
Kis közvéleménykutatás így a végén: mit szeretnétek legközelebb, tejszínes tárkonyban sült sertésszívet

vagy inkább házi sertésfej-felvágottat? Mindkettő laktató és nagyon finom, és egyszerűek mint a faék.