Lekváros buktagombóc

  • 2013.01.12.
  • 5

Sokszor sütök buktát egy jó tartalmas leves után. Még egy régi szlovák receptes könyvben láttam ezt a formázási módot. Nem a hagyományos buktaforma, hanem gombóc. Az a baj vele, hogy nagyon kalóriadús. :(((
Hozzávalók:
60 dkg liszt 2 dl tej 1 joghurt 2 tojás 2,5 dkg élesztő 10 dlg cukor csipet só 5 dkg olvasztott ráma kemény lekvár
Elkészítés: Langyos tejben cukorral megfuttatjuk az élesztőt.
Majd az összes hozzávalót a felfuttatott élesztővel könnyű tésztává dagasztjuk. 20 perc kelesztés után újra átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük jó fél órát langyos helyen. Kinyújtjuk 1 cm vastagra és pohárral köröket szaggatunk belőle. A közepébe belehelyezünk egy adag lekvárt és gombócokat formálunk, úgy hogy összecsippentjük a tésztát. A sütőben az kerül majd alulra. Lehet hagyományosan is formázni. Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük meg. Amint kisült
átkenjük a tetejét étolajjal. Szép fényes lesz.