Sült karfiol a sütőből

  • 2018.02.02.
  • 2

Eddig csak főzted a karfiolt? Itt van kétféle nagyszerű alternatíva! Imádni fogod!
Nálam a karfiol menő zöldség, főleg rántott formában házi majonézzel és levesként.
Kacérkodtam a gondolatával, hogy a Mautner-féle kakaós sült változatot is kipróbáljam egyszer, és jelentem: nagyon bejött!
A másik változat a bizarrnak hangzó kakaós mellé született a kevéssé bevállalós családtagoknak. Ő a sajtos-fűszeres.
A  kakaós karfiol így készül:  a zöldséget megmossuk, megszárítjuk, rózsáira szedjük.
A sütőt előmelegítjük 200C-ra. A karfiolrózsákat összeforgatjuk olívaolajjal, sóval, borssal, hogy egyenletesen mindenütt befedje. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy az olajat és a fűszert egy zacskóba öntjük és beledobáljuk a karfiolrózsákat, majd alaposan összerázzuk.
Kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megszórjuk egy nagy csipet őrölt chilivel, végül egy szűrő segítségével
annyi keserű kakaóporral, hogy mindenhová  jusson vékony rétegben.

Addig sütjük, amíg a karfiol megpuhul, ez 35-40 perc kb. 
A kakaó, lám, mint fűszer is kiválóan megállta a helyét!
Nincs olajszag, nincs előfőzés, csak isteni végeredmény!
Ropogós, zamatos, igazi ínyenc falat!


A sajtos-fűszeres karfiol a hagyományos rántott karfiolra hajaz erősen.
Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol rózsáira szedve
10-20 dkg zsemlemorzsa
3 tojás
10 dkg sajt (füstölt, sima)
só,bors ízlés szerint
olívaolaj a locsoláshoz (2-3 evőkanál).


A tojást felverjük, sózzuk és borsozzuk. A karfiolrózsákat egyenként megforgatjuk benne, majd zsemlemorzsával hintjük. Sütőpapírral letakart sütőlemezre tesszük és sajttal bőven megszórjuk. 
Olívaolajjal meglocsoljuk és betoljuk a 200 °C-os sütőbe, míg szép piros lesz (kb.30-40 perc).
A saját készítésű majonéz itt is dukál hozzá alaphangon.




Jó étvágyat hozzá!