Meggyes-mákos pitécske

  • 2017.09.11.
  • 4

Egyszerű pite mennyei töltelékkel.Nevetségesnek találom, hogy vannak helyek a világon, ahol betiltják a mák használatát.Imádom ezt a finomságot, főleg meggyel kombinálva jön be nekem és kis családomnak! Minden éven készítek meggydzsemet, és ha már nincs fagyasztott gyümölcsöm, jöhet a dzsem. Azzal is isteni!A mákot ekkor még tejjel sem kell kenhetővé tenni, csak rászórom a dzsemre és kiváló állagúvá válik.Ez a helyes kis egyszerű sütemény nagyon olcsó pitetésztából és máktöltelékből készül.Ím a tészta hozzávalói :50 dkg liszt15dkg porcukor2 tojás20dkg zsír vagy margarin1 citrom1 csomag vaníliás cukor /vagy 2 evőkanál házi készítésű változatakéshegynyi szódabikarbóna1 dl tejfölpici só.A lisztet a zsiradékkal jó alaposan elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját és frissen csavart mennyei illatú levét, a tejölt, végül a cukrot és a bikarbónát a pici sóval együtt.Gyorsan dolgozzunk, kezünk melege nem kedvez a tésztának!Na ezt nyújtom ki két részletben, tepsibe fektetem gyengéden egyiküket, bár rögtön utána villával megszurkálom.Erre jön a kb fél kg mákos-meggyes massza.Ha friss gyümölccsel dolgozunk a mákot fél dl tejjel, cukorral, citromhéjjal, fahéjjal kevergetjük.Belekeverünk 20 dkg cukrotmit előzőleg megdaráltunk, hogy por állagúvá váljon, s mákunk sem járt máshogy, őt is ledaráljuk. Na, erre dobáljuk a magozott gyümölcsszemeket sűrűn, úgy a finom. Ez most dzsemmel készült. Látjátok feleim, ahogy a fény megcsillan ezen a természetes gyönyörűségen?Elkenem jó egyenletesen,először a mák, ráfekszik a dzsem, s tetejére ismét pitetésztát helyezek, szúrkálódással egybekötve . Tésztánk tetejére cukrozott mogyoródarabkák kerültek. 180°C-on  25-30 perc sütés és kis hűlés után jöhet a fénypont: a szeletelés! Adjon Isten egészségünkre még több ilyen kis mákoskát!!!!!! Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek   Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik