Birsalmás krumplipüré sült csirkével

  • 2016.11.13.
  • 6

A birsalma számomra az ősz sztárgyümölcse!Olyan illatot terjeszt, amelyhez még hasonlót sem ismerek. Intenzíven ontja magából, semmivel sem törődve.És ha odateszem sülni vagy főni, az egész lakást körbelengi ez az isteni aroma.Töredelmesen bevallom, hogy a mai példányt egy pálinkafesztiválon vettem magamhoz illegálisan nemrégiben.Ott állt egy üres telken a csillagfényben a birsfa, és az almái olyan hívogatóan  világítottak, hogy képtelen voltam neki ellenállni.Nem viccelek, mint az édenkertben! Leszakítottam három csodás egyedet és elszaladtam vele.Szó szerint, mert férj időközben, aki feljebb parkolt, simán elhajtott mellettem.Szóval az akkor már egy ideje lecsúszott jófajta pálinka és a birs iránti olthatatlan rajongásom megtette az eredményét.A mai ebéd köretjeként öltöttek testet, birses krumplipüré formájában.Birsalmás krumplipüré:6 szem közepes burgonya2 nagy birsalma5 dkg vaj1,5 dl tejszínfél citrom leve1 teáskanál só.A burgonyákat meghámoztam, annyi vízben amennyi bőven ellepte, feltettem főni. Sóztam.A birsalmát kimagoztam. Héját meghagytam, mert én azt is szeretem.Daraboltam és citromos vízben az is megfőztem.Amikor megfőtt, a krumpliról leöntöttem a főzővizet. Beletettem a vajat és a tejszínt, végül a főtt birsalmát. Összepürésítettem.Ilyen egyszerű a köret. Sült csirkecomb és mell:2 db kisebb mellfilé5 db filézett felső csirkecomb2 szál kakukkfű1 kávéskanál bors2 evőkanál olívaolaj2 gerezd fokhagyma1 fél tv paprika1 dl húslevessó.A zsiradékon megpároltam kissé a szeletelt paprikát, beledobtam a kakukkfüvet.A húst szépen beletettem, és hirtelen lepirítottam mindkét oldalát.Sóztam, borsoztam. Beledaraboltam a fokhagymát.Felöntöttem a forró húslevessel és fedő alatt készre pároltam.Tálaláskor még az ízfokozás kedvéért sima birskompótot is tettem hozzá!Jó étvágyat!Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek   Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik